MISTERIOZNA CRNA LETELICA ZAKAČENA ZA KINESKI BOMBARDER: Ovaj prizor ZBUNIO AMERIKANCE! Hipersonična raketa ili DRON BUDUĆNOSTI?
Foto: Printscreen/Weibo/Youtube/New China TV

MISTERIOZNA CRNA LETELICA ZAKAČENA ZA KINESKI BOMBARDER: Ovaj prizor ZBUNIO AMERIKANCE! Hipersonična raketa ili DRON BUDUĆNOSTI?

Planeta -

Na kineskoj društvenoj mreži Veibo objavljena je fotografija na kojoj se vidi kineski bombarder H-6, koji ispod trupa nosi veliku letelicu crne boje.

U početku je spekulisano da je u pitanju bespilotna špijunska letelica na raketni pogon VZ-8, koja se lansira upravo sa aviona H-6. Ipak, Warzone piše da silueta objekta sa slike nije u skladu sa izgledom VZ-8, niti drugim poznatim kineskim vazdušnim sistemima.

VZ-8 je prvi put viđen 2019. godine na paradi u Pekingu povodom obeležavanja 70 godina od osnivanja Narodne Republike Kine. Kasnije te godine pojavili su se dokazi da su ovi dronovi već u operativnoj službi barem u ograničenom stepenu.

Američka vojska procenjuje da je podvarijanta aviona H-6M jedna od lansirnih platformi za VZ-8. To je otkriveno u poverljivim dokumentima koji su prošle godine procurili na internet od strane pripadnika vazduhoplovstva Nacionalne garde Masačusetsa.

Varijanta H-6N, "matični brod" koji lansira rakete i bespilotne letelice, više puta je primećena kako nosi različite tipove balističkih i hipersoničnih projektila.

Andreas Rupreht, stručnjak za kineski vazduhoplovstvo, kaže da letelica sa fotografije definitivno nije VZ-8.

- Izgleda da je zaista veća letelica, šira, i ima drugačiju geometriju krila. Moguće je da je ono što ovde vidimo nova varijanta ili derivat VZ-8. Međutim, ovo bi bio veliki redizajn koji se značajno razlikuje od poznate konfiguracije VZ-8 i u pogledu veličine, i u pogledu oblika - rekao je Rupreht.

Postoje spekulacije da je letelica sa fotografije hipersonična testna stanica MD-22, iako se razlikuje i od te letelice.

Američki portal piše da postoji mogućnost da je u pitanju hipersonična letelica, ili objekat tog tipa koji je još uvek u razvoju, sa mogućnošću obavljanja više misija, uključujući i napade, kao i prikupljanje obaveštajnih podataka.

Poslednjih godina, američko vazduhoplovstvo istražuje ideju o hipersoničnoj letelici sa vazdušnim lansiranjem, i sa mogućnošću za višekratnu upotrebu.

Kina godinama ulaže u hipersonične tehnologije, i na neki način je ispred SAD u tehnološkoj areni, piše američki portal.

Kineska državna vazduhoplovna industrija takođe mnogo ulaže u razvoj svemirskih letelica za višekratnu upotrebu. Poslednjih godina su se pojavile leteliec koje bi mogle da se lansiraju i iz vazduha, umeso tradicionalnim raketama.

Jedan dizajn svemirske letelice za višekratnu upotrebu, poznatije kao Šenlong je u prošlosti nošen zakačen za avione radi testiranja. Međutim, oblik misterioznog objekta nije u skladu sa tipičnim dizajnom svemirskog aviona, što ga čini manje verovatnim kandidatom za misteriozni objekat.

Uvek postoji mogućnost da je ono što je ovaj H-6 nosio nešto potpuno drugačije od navedenih opcija. Oblik misterioznog objekta je u nekim aspektima sličan izmišljenom hipersoničnom avionu Darkstar, koji je Lokid Martin konstruisao za film Top Gun: Maverik, piše Warzone.

Američki portal zaključuje da bez jasnijih fotografija misteriozne letelice prosto nije moguće sa sigurnošću tvrditi šta je tačno u pitanju.

Portal Warzone skreće pažnju da iako se na slici ne vide znaci manipulacije, realna je mogućnost da je fotografija menjana i to treba imati na umu.

(Kurir.rs/The Warzone/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

01:02

Kineski satelit otkrio najsjajniji gama zrak

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track