ODLUKA RUSKOG PATRIJARHA: Sveštenik koji je držao parastos Navaljnom suspendovan na tri godine, zabranjeno mu da nosi ODORU I KRST
Foto: Volchkov Yevgeny / TASS / Profimedia

odbio da pročita crkvenu Molitvu sa ratnom tematikom

ODLUKA RUSKOG PATRIJARHA: Sveštenik koji je držao parastos Navaljnom suspendovan na tri godine, zabranjeno mu da nosi ODORU I KRST

Planeta -

Poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, suspendovao je na tri godine sveštenika koji je krajem marta držao parastos na grobu Alekseja Navaljnog.

Svešteniku Dmitriju Safronovu iz crkve Pokrova Presvete Bogorodice na Liščikovom brdu u Moskvi, sada je zabranjeno da blagosilja, oblači odoru i nosi sveštenički krst do 2027. godine, kada će se ponovo razmatrati njegova budućnost u sveštenstvu, ukazao je patrijarh Kiril, javlja Meduza.

Patrijarhova naredba ne objašnjava zašto je suspendovao Safronova.

Držao obred nakon 40 dana od smrti Navaljnog

Safronov je držao pomena 40 dana nakon smrti Navaljnog, poštujući verski obred od velikog značaja u istočnom pravoslavnom hrišćanstvu.

Čak i pre sahrane, Safronov je javno pozvao državne vlasti da predaju telo majci Navaljnog, pošto su se zvaničnici devet dana bunili oko predaje posmrtnih ostataka mrtvog političara.

Osim toga toga, prema izveštajima objavljenim na anonimnom Telegram kanalu, Safronov je odbio da pročita crkvenu "Molitvu za pobedu Svete Rusije" sa ratnom tematikom, uprkos naređenjima Moskovske eparhije.

(Kurir.rs/ Telegraf.rs/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:09

NAVALJNI JE UBIJEN NOVIČOKOM NAMERNO NA TAJ DATUM Vuk Drašković nema dilemu: Putinov režim poslao NEDVOSMISLENU PORUKU ZAPADU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track