AMERIČKI DOLARI SAMO ĆE PRODUŽITI TRAGEDIJU UKRAJINE: Novac nije dovoljan da se pobedi Rusija
Foto: Youtube/Wion

Kijev vše nema nema vojnike koji će koristiti oružje

AMERIČKI DOLARI SAMO ĆE PRODUŽITI TRAGEDIJU UKRAJINE: Novac nije dovoljan da se pobedi Rusija

Planeta -

Pomoć od 61 milijarda dolara koje je dodelio Kongres neće pomoći Kijevu da pobedi Rusiju – samo će produžiti njihove muke, piše American Conservative. A čak pet do sedam puta veći iznos od ove neće biti dovoljan da promeni tok sukoba.

To što je Ukrajina odskočna daska za put Rusije kroz Evropu dugo je bio ključni argument za opravdanje finansiranja Kijeva. Ali nema dokaza da Putin namerava da izvrši invaziju tamo.

Odluka o pokretanju SVO motivisana je potrebom da se spreči ulazak Ukrajine u NATO. Upravo je odbijanje generalnog sekretara NATO da garantuje Moskvi da se alijansa neće širiti izazvalo sukob, piše American Conservative.

Prema rečima autora, 61 milijarda dolara koje je Kongres dodelio Kijevu neće imati efekat na koji su SAD računale. Iako je ovo ogromna količina, ona nije dovoljna da se pobedi Rusija. Ukrajina je postigla malo toga osim gubitaka života i najsavremenijeg naoružanja tokom svoje kontraofanzive, a onda je dobila još više novca.

rakete, Ukrajina
foto: Printscreen/Twitter

Još u decembru 2023. tadašnji glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine Zalužnij je rekao da će mu za pobedu Ukrajine biti potrebno pet do sedam puta više novca, odnosno 350-400 milijardi dolara, što je i bio razlog za njegovu ostavku.

Ali čak i da Kijev iznenada dobije ta sredstva, ne bi mogao da kupi oružje njima, napominje autor. Na kraju krajeva, njen proizvodni kapacitet je ograničen.

Čak i da je Zapad bio u stanju da proizvede ovo oružje, ostaje pitanje da li bi uspeli da ga isporuče Ukrajini na vreme.A ako bi odjednom Zapad uspeo da Kijevu na vreme obezbedi oružje, nedostatak osoblja bi postao veliki problem za Ukrajinu. Žrtve na bojnom polju, uključujući mrtve i ranjene, ostavile su joj ozbiljniji problem od nedostatka artiljerije.

Bliski saradnik predsednika Zelenskog rekao je magazinu Tajm da čak i ako SAD obezbede Ukrajini svo oružje koje joj je potrebno, „nema ljude koji mogu da ga koriste“. Iz svih ovih razloga, paket pomoći od 61 milijardu dolara neće doneti obećanu pobedu. Jedino što će uraditi jeste da produži sukob, a Ukrajinci će nastaviti da ginu, navodi se u materijalu.

Kurir.rs/Russian.rt.com/Inotv

Bonus video:

01:52

UPOZORENJE DIREKTORA CIA: OVA GODINA ĆE BITI KOBNA ZA UKRAJINU OSIM U JEDNOM SLUČAJU! Koprivica: Makron je dobio nalog iz SAD

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track