DEMONSTRANTI ZAUZELI ZGRADU UNIVERZITETA U NJUJORKU: Blokirali ulaze, traže prekid saradnje sa Izraelom i kraj rata u Gazi (FOTO)
Foto: EPA

DEMONSTRANTI ZAUZELI ZGRADU UNIVERZITETA U NJUJORKU: Blokirali ulaze, traže prekid saradnje sa Izraelom i kraj rata u Gazi (FOTO)

Planeta -

Desetine demonstranata zauzelo je danas zgradu Univerziteta Kolumbija u Njujorku, zabarikadiravši ulaze i ističući palestinsku zastavu.

Demonstranti su se zabarikadirali ispred Hamilton Hola tako što su postavili nameštaj i metalne barikade ispred univerzitetskog zdanja, a na jedan od prozora okačen je transparent „Slobodna Palestina“, prenosi AP.

Hamilton Hall, Neredi
foto: EPA

Hamilton Hol je akademska zgrada koja je otvorena 1907. godine i nazvana je po Aleksandru Hamiltonu, koji je pohađao King’s College, prvobitni naziv Univeziteta Kolumbija.

U porukama na svojoj Instagram stranici objavljenim nešto posle ponoći organizatori protesta pozivaju ljude da zaštite kamp demonstranata i pridruže im se.

Predstavnici univerziteta nisu odmah odgovorili na mejlove u kojima im se traži da komentrišu proteste, ali federalna služba javne bezbednosti je navela u svom saopštenju da je pristup kampusu ograničen na studente koji žive u stambenim zgradama, na zaposlene u restoranima, službama obezbeđenja i održavanja.

Hamilton Hall, Neredi
foto: EPA

Demonstranti su objavili na društvenoj mreži Iks da planiraju da ostanu u Hamilton Holu sve dok univerzitet ne pristane na njihove zahteve. U brojnim kampusima Univerziteta širom SAD danima se organizuju protesti protiv rata između Izraela i Hamasa.

Uprave univerziteta pokušavaju da raščiste studentske kampuse uoči ceremonije dodele diploma i dok neki nastavljaju pregovore sa studentima koji protestuju, drugi se okreću sili i ultimatumima koji se na kraju završavaju sukobima policije i studenata.

Desetine demontranata je uhapšeno u ponedeljak tokom protesta na univerzitetima u Teksasu, Juti, Virdžiniji i Nju Džersiju, dok je uprava Kolumbije satima pre preuzimanja Hamilton Hola saopštila da je počela da sprovodi suspezije studenata koji demonstriraju.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Bonus video:

08:58

OVO JE JEDINI NAČIN DA SE ZAVRŠI KRVAVI RAT U GAZI! Stručnjaci: Odgovornost je obostrana, OVAKU SU SE ZAVRŠILI I SVETSKI RATOVI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track