"UGASIĆEMO OLIMPIJSKI PLAMEN": Haos na ulicama Pariza, demonstranti razbijaju izloge, policija upotrebila PALICE (FOTO/ VIDEO)
Foto: Printscreen/ Twitter

IMA POVREĐENIH

"UGASIĆEMO OLIMPIJSKI PLAMEN": Haos na ulicama Pariza, demonstranti razbijaju izloge, policija upotrebila PALICE (FOTO/ VIDEO)

Planeta -

Policija je upotrebila palice protiv demonstranata u Parizu tokom tradicionalnih prvomajskih okupljanja, a ima i povređenih, javio je dopisnik RIA Novosti.

Prvomajske demonstracije prešle su se sa Trga Republike na Trg naroda. Među učesnicima je bilo nekoliko stotina radikala iz crnog bloka, obučenih u crno i lica pokrivenih maskama i kapuljačama. Ubrzo nakon početka povorke, počeli su da razbijaju staklene izloge i autobuske stanice.

Intervenisala je policija. Radikali su na njih bacali petarde, vatromete i staklene flaše. Tada su policajci počeli da guraju demonstrante pendrecima. Oborili su ljude na zemlju, a nekoliko ljudi je povređeno.

Učesnici protesta traže povećanje plata radnicima, ali pozivaju i na mir u Gazi i prete da će ugasiti olimpijski plamen, piše "Vašington post", dodajući da su demonstranti zapalili olimpijske krugove.

Na protestima se mogu videti različiti transparenti na kojima, između ostalog, piše "Makrone, mrzim te iz dna duše".

Kada je kolona stigla do Place de la Bastilje, policija je pokušala da podeli demonstrante u grupe. Blokirali su deo Bulevara Volter, gurajući ljude nazad, a na trgu su počeli da bacaju suzavac u masu.

Radikali ipak nastavljaju sa pogromom, ispisuju antikapitalističke parole na izloge.

Prvog maja u Francuskoj se tradicionalno održavaju marševi u čast praznika rada. Prema rečima organa za sprovođenje zakona, najavljeno je ukupno 270 akcija u njima može da učestvuje od 130 do 150 hiljada ljudi.

Policijska prefektura glavnog grada saopštila je da se na demonstracijama očekuje između 15 i 30 hiljada učesnika. Pre početka akcije pretreseno je oko 500 ljudi, oduzeti su noževi i boksevi, a 15 osoba je privedeno.

(Kurir.rs/ RIA/ Washington post/Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:33

Pariz, Vučić - Da smo članica NATO ili EU već bi smo dobili investicionu ocenu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track