LIDER HAMASA IMA 3 ZAHTEVA ZA KRAJ RATA: Pregovori za prekid borbe se nastavljaju, poznati uslovi Izraela
Foto: Rizek Abdeljawad / Xinhua News / Profimedia

gazA

LIDER HAMASA IMA 3 ZAHTEVA ZA KRAJ RATA: Pregovori za prekid borbe se nastavljaju, poznati uslovi Izraela

Planeta -

Lider palestinske islamističke organizacije Hamas u Pojasu Gaze, Jahja al-Sinvar, i dalje ima tri zahteva u pregovaračkoj ponudi za dogovor o taocima, izvestili su mediji.

Sinvar i dalje traži zagarantovani kraj rata, rekao je izvor blizak čelniku Hamasa za izraelsku televizijsku Čanel 12 u četvrtak uveče. Izrael je to do sada odbacivao.

Sinvar navodno želi pismeno obvezu "zagarantovanog prekida borbe".

Kako prenosi izraelska televizija, al-Sinvar takođe zahteva da Izrael ne sprečava povratak na Zapadnu obalu palestinskih zatvorenika koji bi trebali biti pušteni u zamenu za taoce otete iz Izraela.

Prema najnovijem nacrtu sporazuma, Izrael želi poslati one koji služe doživotnu kaznu u Pojas Gaze ili u inostranstvo.

Pokušava se postići dogovor

Štaviše, lider Hamasa želi pojedinosti o materijalima koje Izrael neće dopustiti da budu isporučeni u Gazu radi obnove.

Prema izveštaju, u Izraelu se pretpostavlja da Hamas neće dati jasno negativan odgovor na predlog zbog međunarodnog pritiska. Dogovor trenutno pokušavaju postići egipatski posrednici, uz podršku SAD-a.

Militantna islamistička organizacija Hamas ranije je najavila da će ponovno poslati izaslanstvo u Egipat kako bi zaključili neizravne pregovore koje se vode s Izraelom o sporazumu o oslobađanju talaca i prekidu vatre.

Državna egipatska televizijska postaja Al-Kahira Njuz izvestila je da izaslanstvo Hamasa treba da stigne u Kairo u naredna dva dana na nastavak pregovora.

Izraelska vlada najavila je skoriji početak ofenzive u Rafi na jugu Pojasa Gaze na granici s Egiptom ukoliko se ne postigne dogovor.

Podsetimo se, rat između Hamasa i Izraela počeo je sedmog oktobra prošle godine, kada su naoružani borci Islamske militantne grupe Hamas ispalili desetine raketa na Izrael i ušli na jug zemlje.

Kako navodi ministarstvo zdravlja, do sada je u ratu stradalo više od trideset hiljada ljudi, a ranjeno je više od sedamdeset hiljada.

(Kurir.rs/ Jutarnji list/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

03:00

POSTUPA LI HAMAS PO PLANU JEDNOG ČOVEKA KOJI JE GODINAMA BIO U IZRAELSKOM ZATVORIMA?! Miletić: Glavni problem su nestali taoci

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track