METEOROLOZI U ČUDU NAKON ŠTO SU UOČILI REDAK I OPASAN FENOMEN Radarske slike pokazale prizor koji se ne viđa često
Foto: Twitter Printscreen

METEOROLOZI U ČUDU NAKON ŠTO SU UOČILI REDAK I OPASAN FENOMEN Radarske slike pokazale prizor koji se ne viđa često

Planeta -

Snažne oluje protutnjale su delovima južne Oklahome u utorak uveče, stvarajući opasna i neobična tornada, uključujući jedan posebno retke vrste.

U isto vreme, više tornada je besnelo okrugom Tilman u Oklahomi kada je vreme postalo čudno.

Najmanje dva tornada su pokazivala veoma čudno ponašanje: jedan moćni tornado se vratio unazad i vratio svoj prethodni put, a drugi veliki tornado se okrenuo u 'pogrešnom' pravcu.

„Ovo se ne viđa svaki dan“, rekao je za Si-En-En Rik Smit, meteorolog iz Nacionalne meteorološke službe u Normanu.

Što je još čudnije, čini se da su tornada nastala od iste moćne grmljavine. Superćelijska grmljavinska oluja - snažna vrsta oluje koja proizvodi najgore vremenske prilike oživela je u blizini granice Oklahoma i Teksasa i krenula prema istoku. Ova je oluja proizvela ‘veliki i izuzetno opasni’ tornado severno od Lovelanda u Oklahomi nešto pre 22 sata po lokalnom vremenu.

Radarske slike pokazuju kako tornado ide prema istoku pre nego što je znatno usporio, skrenuo prema severu, zatim prema zapadu i prešao preko mesta gde je već bio.

Oluje se uopšteno kreću od pada prema istoku, ali snažni tornadi se ponekad mogu vratiti prema zapadu jer gube snagu, kaže Smit. Ono što je mnogo neuobičajeno u ovoj situaciji je da je tornado napravio punu petlju natrag preko vlastite putanje.

Tornado EF5 koji je razorio grad Grinsburg u Kanzasu u maju 2007. možda je najrazorniji takav primer. Tornado je uništio grad i zatim se vratio severno na mesto gde je napravio najveću štetu.

Spiralni tornado je u utorak naveče oslabio na kraju svoje piruete u blizini Lovelanda, ali tada se pojavio novi problem: novi, snažni anticiklonalni tornado pojavio se na južnom rubu iste oluje. Verovatno su ova dva tornada bila kratko aktivna u isto vreme, rekao je Smit.

Tornada na severnoj hemisferi obično se okreću ciklonalno ili suprotno od kazaljke na satu, ali ovaj novi tornado se vrtio u smeru kazaljke na satu ili anticiklonalno. Procenjuje se da je samo oko 1 odsto tornada anticiklonalno, kaže meteorološka služba.

Anticiklonalni tornado u utorak naveče je iz više razloga bio za pamćenje. Nešto pre 22:30 sati po lokalnom vremenu, 'veliki i izuzetno opasni' anticiklonalni tornado formirao se jugoistočno od Lovelanda gde je nakratko bio 'gotovo stacionaran ili se kretao vrlo sporo prema jugu ', objavila je meteorološka služba.

„Nije uobičajeno videti tornada da gotovo miruju“, objasnio je Smit. ‘Tornada će gotovo uvek jednostavno ići kuda god ide superćelijska oluja s grmljavinom.’

Ali određene oluje u utorak naveče jedva su se pomerale i stvorile su okruženje u kojem je bilo moguće da se tornado razvije, neko vreme stoji, a zatim se ponovo razvije, pojašnjava Smit.

Ne samo da se ovaj tornado kretao u ‘pogrešnom’ smeru dok se sporo kretao napred, već su se na radarskim slikama videli znakovi nastalog oštećenja, odnosno krhotine hiljade metara u zraku, što je znak vrlo snažnog tornada. Većina anticiklonalnih tornada je slaba i kratkotrajna, što znači da je ovaj tvister bio redak iz dva razloga.

Srećom, nepredvidljivi udari odvijali su se nad retko naseljenim područjem i nema izvešctaja o povređenima, smrtnim slučajevima ili značajnoj šteti, saopšteno je.

Kurir.rs/Jutarnji list

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track