OPASNO! PUTINOVA PRETNJA NUKLEARNIM ORUŽJEM NIKAD NIJE BILA OZBILJNIJA: Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu moraćemo da odgovorimo!
Foto: AP Gavriil Grigorov

OPASNO! PUTINOVA PRETNJA NUKLEARNIM ORUŽJEM NIKAD NIJE BILA OZBILJNIJA: Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu moraćemo da odgovorimo!

Planeta -

Upozorenje ukrajinskim saveznicima da se ne upliću u sukob

Ako Zapad pošalje trupe u Ukrajinu, moraćemo da odgovorimo!

Rusija je u ponedeljak, uoči inauguracije Vladimira Putina i proslave Dana pobede u Moskvi, zapretila napadom na britanske vojne objekte, navodeći da će održati vežbe na kojima će simulirati upotrebu nuklearnog oružja na bojnom tlu, usled naglog rasta tenzija zbog komentara visokih zapadnih zvaničnika o mogućem slanju trupa u Ukrajinu.

Putin je položio zakletvu za predsednika Ruske Federacije u utorak u Moskvi, čime je zvanično otpočeo njegov peti šestogodišnji mandat.

"Vežbe za povećanje spremnosti"

Dan ranije, rusko Ministarstvo odbrane je reklo da je Generalštab oružanih snaga počeo pripreme za vežbe upotrebe nestrateškog nuklearnog naoružanja, po naređenju predsednika Rusije i vrhovnog komandanta, a u cilju povećanja spremnosti nestrateških nuklearnih snaga za izvršavanje borbenih zadataka, prenose “RIA Novosti”.

Manevri će biti održani u bliskoj budućnosti i uključiće i avijaciju i mornaricu.

Dodaje se da je to odgovor na "provokativne izjave i pretnje pojedinih zapadnih zvaničnika" protiv Rusije.

Nuklearno Oružje, Projektil, Satana
foto: Youtube

Kako piše AP, ovo je prvi put da je Rusija javno objavila manevre koje uključuju taktičko nuklearno oružje, iako njihove strateške nuklearne snage redovno održavaju vežbe.

Taktičko nuklearno oružje uključuje vazdušne bombe, bojeve glave za rakete kratkog dometa i artiljerijsku municiju, a namenjeno je za upotrebu na bojnom tlu. Manje je moćno od strateškog naoružanja, masivnih bojevih glava na interkontinentalnim balističkim raketama (ICBM), namenjenih da zbrišu čitave gradove.

- Trenutni nuklearni rizici su na alarmantno visokom nivou – rekao je portparol UN Stefan Dujarić.

"Ne možemo dozvoliti da Ukrajina padne"

Najava iz Rusije je upozorenje ukrajinskim zapadnim saveznicima da se ne upliću dublje u dvogodišnji sukob u kojem su ruske snage ozbiljno počele da napreduju usled nestašice municije i oružja na drugoj strani. Neki od zapadnih partnera Kijeva su prethodno izrazili zabrinutost da bi sukob mogao da se prelije van Ukrajine, u rat između NATO i Rusije.

Predsednik Francuske Emanuel Makron ponovio je prošle nedelje da ne isključuje slanje trupa u Ukrajinu, dok je ministar spoljnih poslova Velike Britanije Dejvid Kameron rekao da će ukrajinske snage moći da koriste dugodometno oružje od Londona da gađaju mete unutar Rusije.

Emanuel Makron
foto: EPA Christophe Petit Tesson

Takođe, lider Predstavničkog doma američkog Kongresa Hakim Džefris rekao je u ponedeljak da će SAD možda morati da pošalju trupe u zonu ukrajinskog sukoba u slučaju poraza Kijeva.

- Ne možemo dozvoliti da Ukrajina padne, jer ako padne, onda postoji velika verovatnoća da će Amerika morati da uđe u sukob i to ne samo u smislu novca, već i u smislu vojnika - rekao je Džefris za CBS.

Šta je rekao Kremlj?

Kremlj je rekao da su takvi komentari opasni i da povećavaju tenzije između Rusije i NATO.

- Odluka Rusije da budu održane vežbe ruskih nestrateških nuklearnih snaga povezana je sa izjavama zapadnih političara o njihovoj nameri da pošalju vojnike u Ukrajinu - izjavio je u ponedeljak portparol Kremlja Dmitrij Peskov, dodajući da je reč o izjavi Makrona, Kamerona i Džefrisa.

- Ovo je potpuno nova runda eskalacije napetosti, ona je bez presedana i zahteva posebnu pažnju i posebne mere - naglasio je Peskov.

Moskva, Inauguracija, Vladimir Putin
foto: EPA/Alexander Kazakovsputnik Krem

Ruski ambasador u Vašingtonu Anatolij Antonov rekao je u utorak da SAD i zapadni saveznici isporučuju Ukrajini sve smrtonosnije oružje kojim Ukrajinci mogu da izvode udare na ruskoj teritoriji.

- Ovo je iznuđena mera kao odgovor na arogantnu i agresivnu politiku kolektivnog Zapada, koja stvara neprihvatljive bezbednosne pretnje za Rusiju i njene građane – rekao je on odnoseći se na najavljene vežbe.

Zamenik predsednika ruskog Saveta bezbednosti Dmitrij Medvedev rekao je da pozivi zapadnih političara da pošalju trupe u Ukrajinu nisu "prolećno pogoršanje", već "cinična kalkulacija za političke dividende".

- Slanje svojih trupa na teritoriju bivše Ukrajine podrazumeva direktan ulazak njihovih zemalja u rat, na šta ćemo morati da odgovorimo, niko od njih nema skloništa ni na Kapitol hilu, ni u Jelisejskoj palati, ni u Dauning stritu 10. Doći će do globalne katastrofe - upozorio je Medvedev u ponedeljak.

Dmitrij Medvedev
foto: EPA / Yulia Zyryanova / Sputnik, blickwinkel / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je i francuskog i britanskog ambasadora na razgovor, urgirajući na potonjeg da “razmisli o neminovnim katastrofalnim posledicama takvih neprijateljskih koraka od Londona”.

Pentagon: Neodgovorna retorika Moskve

Pentagon je u ponedeljak kritikovao “neodgovornu retoriku” Moskve.

- Ovo je primer neodgovorne retorike koju smo i ranije videli od Rusije. To je u potpunosti neadekvatno zbog aktuelne bezbednosne situacije. Do sada nismo primetili promene u rasporedu njihovih strateških snaga, ali nastavićemo da pratimo situaciju - rekao je portparol Pentagona Pet Rajder nakon najava vežbi iz Rusije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da nuklearne vežbe “doprinose povećanju nestabilnosti”.

Pentagon
foto: Profimedia

- U trenutnoj bezbednosnoj situaciji, ruske akcije mogu se smatrati posebno neodgovornima i nepromišljenima – rekao je on švedskoj agenciji TT.

Šta je rekla Ukrajina?

Kako piše AP, ovo nije prvi put da je evropska vojna podrška Kijevu izazvala zveckanje nuklearnim oružjem. Prošlog marta, nakon britanske odluke da Ukrajini da granate koje sadrže osiromašeni uranijum, Putin je rekao da namerava da rasporedi taktičko nuklearno oružje na teritoriji Belorusije.

Ruska najava vežbi naišla je, doduše, na slabu reakciju Ukrajine, čiji je portparol vojne obaveštajne agencije Andrij Jusov rekao da je “nuklearna ucena uobičajena praksa Putinovog režima” i da tu “nema velikih vesti”.

Kurir.rs/Blic/RIA NovostiPreneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track