PUTIN OŠTRO ODGOVORIO ZAPADU! Ruski lider uputio simboličnu poruku: "Niko neće pretiti nuklearnoj sili, RIZIKUJU GLOBALNI RAT"
Foto: AP Gavriil Grigorov

DIREKTNO

PUTIN OŠTRO ODGOVORIO ZAPADU! Ruski lider uputio simboličnu poruku: "Niko neće pretiti nuklearnoj sili, RIZIKUJU GLOBALNI RAT"

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio je u četvrtak Zapad da rizikuje globalni sukob i rekao da nikome neće biti dopušteno da preti najvećoj svetskoj nuklearnoj sili, na obeležavanju pobede Sovjetskog Saveza nad nacističkom Nemačkom u Drugom svetskom ratu.

Dok ruske trupe napreduju protiv ukrajinskih snaga koje imaju potporu Zapada, Putin je optužio "arogantne" zapadne elite da zaboravljaju odlučujuću ulogu koju je Sovjetski Savez odigrao u porazu nacističke Nemačke, kao i da podstiču sukobe širom sveta.

"Znamo do čega vodi neumerenost u ovakvim namerama. Rusija će učiniti sve da spreči globalni sukob", rekao je Putin na Crvenom trgu nakon što je ministar odbrane Sergej Šojgu pregledao mnogobrojne postrojene trupe.

"Ali u isto vreme nećemo dopustiti da nam iko preti. Naše strateške snage uvek su u stanju borbene pripravnosti".

Putin, koji je poslao svoju vojsku u Ukrajinu 2022., taj rat smatra delom borbe sa Zapadom, za koji kaže da je ponizio Rusiju nakon pada Berlinskog zida 1989. zadiranjem u "sferu uticaja Moskve".

Ukrajina i Zapad optužuju Putina za otimanje zemlje u imperijalnom stilu. Obavezali su se da poraze Rusiju, koja trenutno kontroliše oko 18 odsto Ukrajine, uključujući Krim i delove četiri regija u istočnoj Ukrajini. Rusija tvrdi da su ta područja, nekad deo Ruskog carstva, sad ponovno deo Rusije.

Moskva, Inauguracija, Vladimir Putin
foto: AP/Sergei Bobylev

Sovjetski Savez izgubio je 27 miliona ljudi u Drugom svetskom ratu, od čega je mnogo njih u Ukrajini, da bi na kraju potisnuo nacističke snage nazad do Berlina, gde je Adolf Hitler počinio samoubistvo. Crveai sovjetska zastava pobede podignuta je nad Rajhstagom 1945. godine.

Bezuslovna kapitulacija nacističke Nemačke stupila je na snagu u 23:01 sati 8. maja 1945. godine i u Francuskoj, Velikoj Britaniji te SAD-u obeležava se kao "Dan pobede u Evropi".

Tad je u Moskvi već bio 9. maja koji je potom u Sovjetskom Savezu postao "Dan pobede" u tzv. Velikom otadžbinskom ratu 1941.-45.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track