ZELENSKI SMENIO ŠEFA LIČNOG OBEZBEĐENJA: Novi veliki šok u Ukrajini nakon sprečavanja atentata na šefa države GENERAL U NEMILOSTI

istraga

ZELENSKI SMENIO ŠEFA LIČNOG OBEZBEĐENJA: Novi veliki šok u Ukrajini nakon sprečavanja atentata na šefa države GENERAL U NEMILOSTI

Planeta -

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski smenio je šefa svog ličnog obezbeđenja Sergeja Ruda nekoliko dana nakon što je navodno sprečen atentat na njega!

General-major Rud (47) nalazio se na čelu bezbednosnih jedinica ukrajinskog predsednika od 2019. godine. Za sada nije navedeno zašto je Rud smenjen.

Konkretnih dokaza za Rudovo učešće u navodnom pokušaju atentata za sada nema, međutim, kako navode ukrajinski mediji, utvrđeno je da je jedan od dvojice osumnjičenih za planiranje likvidacije Zelenskog, pukovnik Andrij Huk, njegov bliski prijatelj.

Drugi osumnjičeni je pukovnik Dmitro Perlin koji je optužen da je vrbovao krtice i pre nego što je Rusija upala u Ukrajinu. Službenik FSB Aleksej Kornijev navodno je održavao kontakt sa jednim od osumnjičenih pukovnika i prema navodima medija sastajali su se u drugim evropskim zemljama. Jedan od optuženih je nakon ispitivanja potvrdio da je nekoliko hiljada dolara primao u paketima ili posredno preko rođaka, ali nije jasno da li je govorio pod pretnjom.

Dvojica pukovnika optužena su da su u predsedničkom obezbeđenju tražili ljude koji su bili spremni da ubiju Zelenskog.

Mediji navode da je namera zaverenika bila da se Zelenski otme i ubije dok bi šef vojne obaveštajne službe Kirilo Budanov i šef obaveštajne službe SBU Vasilij Maljuk bili likvidirani raketama ili dronovima po dobijanju informacija o njihovoj lokaciji. SBU navodi da je jedan od pukovnika već kupio dronove i protivpešadijske mine.

Ukrajinske službe i kancelarija Zelenskog tvrde da je šef države česta meta napada od početka rata, međutim, do sada nije bilo tako ekstremnih priprema za likvidaciju.

Atentat je navodno trebalo da se dogodi uoči pravoslavnog Uskrsa i da bude poklon ruskom predsedniku Vladimiru Putinu za njegovu inauguraciju.

Bonus video:

04:16

ZELENSKI SIMBOL RATA U UKRAJINI, AKO GA SMENE DOĆI ĆE DO PRIMIRJA? Deđanski: Do PROLEĆA moguć KRAJ RATA, Evropa će plaćati CEH

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track