UZBUNA ZBOG MAGNETNE BURE: Snažna oluja iz svemira pogodila Zemlju, na snazi CRVENI NIVO UPOZORENJA (VIDEO)
Foto: Shutterstock

OVAKO NEŠTO NIJE VIĐENO poslednjih 20 godina

UZBUNA ZBOG MAGNETNE BURE: Snažna oluja iz svemira pogodila Zemlju, na snazi CRVENI NIVO UPOZORENJA (VIDEO)

Planeta -

Jedna od najsnažnijih magnetnih bura koja je pogodila zemlju u poslednjih 20 godina potrajaće narednih desetak dana.

"Na Zemlji se dešava magnetna oluja najvišeg, petog nivoa, poslednji put viđena pre 20 godina", rekao je Sergej Bogačev, šef Laboratorije za solarnu astronomiju Instituta za svemirska istraživanja Ruske akademije nauka.

„Trenutno je magnetna oluja najvišeg nivoa na Zemlji nakon 20 godina pauze“, rekao je Bogačev.

Prema njegovim rečima, deo četiri oblaka plazme koje je zvezda izbacila trebalo je da se spoji u jedan, još veći objekat i udari u Zemljino magnetno polje.

Kako tvrde naučnici, na vrhuncu udara nivo oluje je trebalo da bude najmanje G4,33. Postojala je šansa od 15 odsto da će G5 prvi put dospeti na zemlju od 2005. godine. Postoji oko 100 G4 oluja po 11-godišnjem solarnom ciklusu , međutim, samo tri su primećene od početka trenutnog solarnog ciklusa u decembru 2019. godine.

Snaga magnetnih oluja se procenjuje na skali od pet tačaka. Oluje nivoa G1 smatraju se najslabijim; gotovo da nemaju uticaja na rad električnih uređaja. Nivo G3 je jaka oluja, direktno utiče na elektroenergetske sisteme i izaziva prekide u satelitskoj navigaciji i radio komunikacijama. Maksimalni nivo je G5, mogući su problemi velikih razmera sa električnom mrežom i ozbiljni kvarovi u radu satelita i radio komunikacija.

"Masa izbačena sa Sunca nosi sa sobom deo Sunčevog magnetnog polja. Kada se magnetizovana materija sa Sunca sudari sa magnetnim poljem Zemlje i zabije u spoljašnje slojeve našeg zaštitnog polja, često dobijamo geomagnetnu oluju" kaže profesor Knip koji se bavi istraživanjem svemirskog vremena na Univerzitetu Kolorado Boulder.

Tokom jakih magnetnih oluja, ljudi mogu da osete glavobolju, slabost, skokove pritiska i dožive nesanicu. Naučnici to pripisuju činjenici da kada magnetno polje fluktuira, kapilarni protok krvi se usporava i dolazi do gladovanja tkiva kiseonikom.

Kineski nacionalni centar za svemirsku vremensku prognozu izdao je crveni nivo upozorenja zbog snažne magnetne oluje.

Kako proizilazi iz saopštenja objavljenog u subotu na zvaničnom sajtu centra, u prvoj polovini dana 11. maja po pekinškom vremenu došlo je do „snažnog geomagnetnog poremećaja“. Kp indeks je dostigao najviši nivo - deveti, što odgovara „crvenom“ nivou upozorenja.

Kina ima četvorostepeni sistem upozorenja za nepovoljne vremenske uslove. Crvena označava najviši nivo opasnosti, a za njim slede narandžasti, žuti i plavi nivoi.

(Kurir.rs/ RIA Novosti/ Newsweek/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track