NAJNOVIJE OTKRIĆE O MARSU FASCINIRALO NAUČNIKE: Na Crvenoj planeti se događa ista pojava kao i na Suncu, astronomi začuđeni
Foto: Printscreen YT

šok

NAJNOVIJE OTKRIĆE O MARSU FASCINIRALO NAUČNIKE: Na Crvenoj planeti se događa ista pojava kao i na Suncu, astronomi začuđeni

Planeta -

Izgleda da Mars, kao i Sunce, iz atmosfere izbacuje plazmu, što je pomalo neočekivano s obzirom na to da Crvena planeta nema globalno magnetsko polje.

Naime, kada magnetska polja u jonizovanom gasu (plazmi) oko zvezde iznenada promene smer ili se prepolove, dolazi do velikog izbijanja energije, odnosno izbacivanja koronarne mase.

Astronomi su uočili sličan fenomen u Marsovoj gornjoj atmosferi ispunjenoj plazmom, iako planeta ima samo "džepove" magnetnog polja, a ne globalno magnetno polje kao Sunce.

Međutim, na Crvenoj planeti do nedavno nisu zableženi masovna izbacivanja.

Fizičar Lou-Čuang Li s Instituta nauke o Zemlji u Tajvanu i njegove kolege su prilikom analize podataka s NASA-inog satelita Mars Atmosfir end Volatile Evolušn (MAVEN) uočili tri eksplozivna izbacivanja mase iz Marsove jonosfere koja su se dogodila 2014., 2016. i 2019. godine.

Mars
foto: Artsiom Petrushenka / Alamy / Alamy / Profimedia

Ovaj fenomen nije lako primetiti na Marsu, za razliku od izbacivanja mase sa Sunca, koji su dovoljno gusti da reflektuju sunčevu svetlost pa se mogu videti sa Zemlje. Zato su naučnici potražili područja u jonosferi gde naizgled nema plazme.

Li i njegove kolege smatraju da izbacivanja na Marsu uzrokuju interakcije između njegovog isprekidanog magnetnog polja i solarnog vetra.

Stalna struja nabijenih čestica uzrokuje pucanje linija magnetnog polja planeta i izbacivanje plazme.

"Ako se ovo događa u Marsovoj atmosferi, to bi moglo značiti da se slični procesi događaju i na drugim planetama koje takođe nemaju globalno magnetno polje, poput Venere", rekao je fizičar Metju Ovens sa Univerziteta Reading u Velikoj Britaniji.

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track