HOLIVUD I KLINTONOVI STIŽU U POMOĆ BAJDENU Sprema se veliki događaj, nervoza kod demokrata iako imaju DUPLO VIŠE KEŠA OD TRAMPA
Foto: AP/Manuel Balce Ceneta, AP/Jacquelyn Martin, AP/Scott Garfitt, Shutterstock

ANGAŽOVAĆE DŽORDŽA KLUNIJA I DŽULIJU ROBERTS U KAMPANJI

HOLIVUD I KLINTONOVI STIŽU U POMOĆ BAJDENU Sprema se veliki događaj, nervoza kod demokrata iako imaju DUPLO VIŠE KEŠA OD TRAMPA

Planeta -

Predizborni štab američkog predsednika Džoa Bajdena planira da narednog meseca organizuje veliki donatorski skup u Los Anđelesu kojem će prisustvovati bivši predsednik Barak Obama i holivudski superstarovi Džordž Kluni i Džulija Roberts.

NBC njuz je to objavio pozivajući se na neimenovanog zvaničnika Bajdenove kampanje za reizbor na čelo SAD.

Navodi se da se očekuje da će skup, na kojem će biti obilje zvezda, pomoći aktuelnom šefu Bele kuće u prikupljanju novca u trenutku kada bivši predsednik Donald Tramp i Republikanski nacionalni komitet nastoje da smanje zaostatak u kešu prikupljenom za kampanju.

Podseća se da je Tramp prikupio dovoljan broj delegata za obezbeđivanje predsedničke nominacije na završnoj konvenciji republikanaca što mu je omogućilo da na raspolaganju ima kompletnu stranačku infrastrukturu.

Američka televizija navodi da je donatorski skup visokog profila za Bajdena zakazan za sredinu juna, a da će u okviru njega Kluni i Roberts voditi kampanju na društvenim mrežama kako bi osigurali angažovanje i malih donatora, ali i vrhunskih poznatih ličnosti.

Prema informacijama NBC njuza ovo dvoje Oskarovaca će dozvoliti da se njihova imena koriste u mejlovima i porukama na mobilnim telefonima koje će se slati tokom kampanje, a sve sa ciljem privlačenja novih donacija.

Džo Bajden
foto: AP/Manuel Balce Ceneta

Bajdenov predizborni štab će ovu akciju promovisati na glamuroznom skupu sličnom onom koji je uz podršku Obame i bivšeg predsednika Bila Klintona organizovan u Njujorku krajem marta, kada je prikupljeno 26 miliona dolara za kampanju.

Bajdenovi saradnici su tada objavili da je to bio rekordni iznos koji je Demokratska partija prikupila na donatorskom skupu.

- Očekuje se da će početkom ovog leta na istočnoj obali biti organizovan i donatorski skup kojem će prisustvovati (Bil) Klinton i bivša državna sekretarka Hilari Klinton - kazao je izvor NBC njuza upoznat sa Bajdenovim planovima.

Džulija Roberts i Džordž Kluni
Džulija Roberts i Džordž Klunifoto: AP/Scott Garfitt

Navodi se da Bajdenova kampanja već mesecima prednjači u prikupljenom kešu u odnosu na Trampa, što joj omogućava da izgrađuje infrastrukturu u saveznim državama koje će biti ključne na novembarskim predsedničkim izborima i da u njima angažuje osoblje.

- Mi nemamo bilo kakvih iluzija da on neće umanjiti tu razliku. Ali, on neće moći da povrati vreme koje smo mi imali na raspolaganju da sa svim tim novcem uradimo ono što smo uradili - rekao je neimenovani savetnik Bajdenovog predizbornog štaba.

Bil i Hilari Klinton
Bil i Hilari Klintonfoto: AP/Jacquelyn Martin

On je kazao da je aktuelni šef Bele kuće proteklog vikenda okončao donatorske skupove na zapadnoj obali koji su održani u severnoj Kaliforniji i Sijetlu, tokom kojih je za samo dva dana prikupio deset miliona dolara.

Bajden i Demokratski nacionalni komitet su do sada prikupili 131 milion dolara, što je skoro dvostruko više od 67 miliona dolara koje su za sada na raspolaganju imali Tramp i Republikanski nacionalni komitet.

(Kurir.rs/NBC News/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track