IZRAELCI ZAUSTAVILI JOŠ JEDAN KAMION KOJI JE PREVOZIO HUMANITARNU POMOĆ ZA GAZU: Demonstranti GAZILI pakete sa hranom (VIDEO)
Foto: Prinstceen

bacali su kutije sa vozila

IZRAELCI ZAUSTAVILI JOŠ JEDAN KAMION KOJI JE PREVOZIO HUMANITARNU POMOĆ ZA GAZU: Demonstranti GAZILI pakete sa hranom (VIDEO)

Planeta -

Izraelski demonstranti blokirali su juče kamione s humanitarnom pomoći za Gazu, bacali pakete hrane na put i uništavali su vreće sa žitom.

Kamioni, koji su zaustavljeni na kontrolnoj tački Tarkumija zapadno od Hebrona, došli su iz Jordana i bili su na putu prema Pojasu Gaze gde ljudima očajnički treba humanitarna pomoć.

Grupa koja navodno stoji iza demonstracija rekla je da protestuje protiv držanja izraelskih talaca u Gazi. Snimci podeljeni na društvenim mrežama pokazuju kako demonstranti bacaju kutije s kamiona i gaze po njima.

Pojavili su se i snimci koji pokazuju da su kamioni sinoć zapaljeni. Autentičnost ovih snimaka nije potvrđena.

Desničarska grupa organizovala protest

Prema izveštajima u izraelskim medijima, protest je organizovala grupa Tzav 9. Mediji pišu da se radi o desničarskoj grupi koja pokušava da zaustavi slanje humanitarne pomoći u Gazu sve dok se ne oslobode i zadnji izraelski taoci.

Jedna demonstrantkinja je rekla novinskoj agenciji AFP da je bila na kontrolnoj tački jer je čula da su kamioni s humanitarnom pomoći na "putu u ruke Hamasa, koji pokušavaju da ubiju vojnike i druge izraelske građane."

Hana Giat (33) rekla je da "nikakva hrana ne sme da ide u Gazu" dok se izraelski taoci ne vrate "zdravi i živi".

Četvoro uhapšenih

U izjavi koju citira Jerusalem Post, Tzav 9 je odbacio neke akcije demonstranata. Navode da su danas počinjena dela koja nisu u skladu s vrednostima njihovog pokreta.

Dodaje se, međutim, da je blokiranje kamiona učinkovit i praktičan korak kojim poručuju da "nikakva pomoć ne prolazi dok se poslednji taoci ne vrate."

Četiri demonstranata, uključujući jednog maloljetnika, uhapšena su na protestima, prema izjavi njihovih advokata.

Američki savetnik za nacionalnu bezbednost Džejk Salivan rekao je da je ponašanje demonstranata "potpuno i krajnje neprihvatljivo" i da Bela kuća izražava svoju zabrinutost "najvišem nivou izraelske vlade."

(Kurir.rs/Index/Preneo: A.N.)

Bonus video:

02:24

STRUČNJAK ZA BLISKI ISTOK, DŽEJMS BOUDEN EKSKLUZIVNO ZA KURIR: Zabrinut sam! Potrebna je jedna pogrešna meta Izraela, A ONDA...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track