KATASTROFA! RUSIJA U ZAMAHU KAKAV NIJE VIĐEN OD MARTA 2022: Moskva napreduje na više frontova, potpuno integriše RAT u ekonomiju!
Foto: Shutterstock, east2west news / WillWest News / Profimedia

ANALIZA

KATASTROFA! RUSIJA U ZAMAHU KAKAV NIJE VIĐEN OD MARTA 2022: Moskva napreduje na više frontova, potpuno integriše RAT u ekonomiju!

Planeta -

"Tekuće odbrambene borbe”. “Značajno pogoršanje”. Ruski “taktički uspeh”. Ovi izvodi iz dnevnih izveštaja ukrajinske vojske tokom 72 sata govore za sebe kakva je situacija na najvećem frontu u Evropi od Drugog svetskog rata.

z visokih redova ukrajinske vojske retko se čuje ovakav pesimizam, dok Rusija polako napreduje i to ne samo na jednom mestu – deluje da napreduje na četiri područja širom linije fronta, piše Nik Paton Volš u analizi za CNN.

Moskvi se verovatno žuri jer će za oko mesec dana pomoć koju je Amerika poslala Kijevu, vredna 61 milijardu dolara, pojaviti na frontu. Izgleda da ruski predsednik Vladimir Putin baca sve što može, znajući da će borba verovatno postati još teža za njegove snage tokom predstojećeg leta, navodi Volš.

Severna granica akutni problem

Prvi i najakutniji problem je severna granica kod Harkova, drugog najvećeg grada u Ukrajini.

Ruske snage su ušle u region Harkova u petak, otvarajući severoistočni front u 27-mesečnom ratu koji se dugo vodio na jugu i istoku. Prešle su granicu na više lokacija i tvrde da su preuzeli kontrolu nad najmanje devet pograničnih sela. Taj upad 5-7 km u Ukrajinu, u pograničnom području iznad grada Harkova, možda je njihovo najbrže napredovanje još od prvih dana rata.

Rusija
foto: Prigozhin Press Service via AP

Ukrajina kaže da je Rusija poslala pet bataljona na pogranični grad Vovčansk (Volčansk), teško pogođen vazdušnim udarima tokom vikenda. Rusija tvrdi da su njene snage ušle u Vovčansk, dok je Ukrajina rekla da je “potisnula neprijatelja” sa severnih periferija grada i da je imala “taktičkih uspeha” u nekoliko područja, prenosi BBC.

Snimci "Skaj njuza" pokazuju više ruskih vojnika unutar grada, svega tri dana nakon pokretanja prekograničnog napda.

"Noćna mora Kijeva"

Rusi su zauzeli Vovčansk u ranim danima invazije, a Ukrajinci su ga oslobodili sedam meseci kasnije u okviru svoje prve kontraofanzive. Od petka je zbog nove ruske ofanzive na Vovčansk evakuisano preko 6.000 ljudi, a izbeglice su sada rekle “Vašington postu” da je novi ruski napad “još gori” od prethodnog.

U riziku je i grad Lipci, prema nekim vojnim blogerima, a odatle bi Rusi mogli da gađaju Harkov artiljerijom.

Ovo je, kako piše Volš, noćna mora za Kijev iz dva razloga – prvi je što su oslobodili ovo područje od ruskih snaga pre 18 meseci i očigledno nisu uspeli da ga utvrde dovoljno da spreče Moskvu da se sa lakoćom vrati, a drugi je to što Rusija može ponovo da ograniči ukrajinsku već prenapregnutu vojsku stalnim i teškim pritiskom na Harkov.

Chasiv Yar, vrata Dombasa, Časiv Jar
foto: Roman PILIPEY / AFP / Profimedia, Shutterstock, screenshot

Pod pritiskom Časiv Jar i Pokrovsk

Onda je tu i ostatak fronta, gde je napredak u Harkovskoj oblasti, obeležen starim, iscrpljujućim borbama, iznenada postao novi ruski uspeh. Ovo treba da bude najveći razlog brige za Kijev, jer ukazuje na koordinisanu težnju da se nadire u svim smerovima, a da se ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski ostavi suočen sa teškim izborom oko toga gde da pošalje svoje ograničene resurse a gde da podnese krajnju žrtvu, kaže Volš.

Dalje na jug od Harkova bliže Bahmutu (Artjomovsk), grad Časiv Jar (Časov Jar) je pod snažnim pritiskom. Grad je na uzvisini iznad dva ključna ukrajinska vojna grada – Kramatorska i Slovjanska – i mogao bi da se pokaže kao iscrpljujuća tačka pritiska tokom leta na ukrajinske linije snabdevanja. Netajlove i Karsnogorivka nešto južnije pokazuju da ruske snage napreduju dalje zapadno od Avdijevke (Avdejevka) i prete drugom ključnom centru, Pokrovsku. Ako Ukrajina krene i ovde da odstupa, njena kontrola nad ostacima Donjecke oblasti mogla bi da se nađe u riziku, navodi Volš.

Analitička grupa “Dip stejt map” navodi i da je selo Verbove, jedan od retkih malih dobitaka Kijeva ostvarenih tokom letnje kontraofanzive prošle godine, pod pretnjom.

Ukrajina
foto: Stanislav Krasilnikov / Sputnik / Profimedia, Screenshot

Šta se dogodilo sa ukrajinskom linijom odbrane?

Ukrajinski Generalštab je u utorak rekao da njihove odbrambene snage nastavljaju da zadržavaju ruske trupe koje napadaju duž cele linije fronta, kao i da se nastavlja i ruska ofanziva u oblasti Harkova. Navodi se i da je situacija u pravcu Kupjanska i dalje teška, a da su ukrajinske snage odbile 22 ruska napada.

Sve u svemu, vesti su loše – ovo je rastuća katastrofa, piše Volš.

Ukrajinska retorika, navodi on, dovoljno govori. Njeni lideri su otvoreno rekli koliko je loša situacija. Izgleda da sprovode i izmene u svojim vojnim redovima, što se ne radi u jeku bitke bez nekog očajničkog razloga. Tu su i glasne kritike na račun priprema i utvrđivanja severnih pograničnih regiona tokom prošle godine.

- Nije bilo prve linije odbrane, videli smo to. Rusi su prosto ušetali u Vovčansk. Samo su ušetali, bez bilo kakvih minskih polja – rekao je BBC-u komandant specijalne ukrajinske izviđačke jedinice Denis Jaroslavski, dodajući da je to bio “čin nemara ili korupcija” i “izdaja”.

Zaista, piše Volš, duž većeg dela linije fronta gde nema aktivnih borbi i u neposrednoj pozadini aktivnih linija fronta deluje da nedostaje utvrđenja – ako ih uopšte i ima. Možda je Kijev toliko verovao u svoju letnju kontraofanzivu 2023. da nije uspeo to ni da zamisli loše vesti ovog leta, kaže Volš.

Globalni zamor

Kako je dodao, veći problem Ukrajine je globalna pažnja i zamor. Ovo postaje rat koji svet želi da nestane, upravo u trenutku kad je njegov ishod najopasnijii od vitalnog značaja za evropsku bezbednost.

Putin je iskoristio vikend za rekonstrukciju svog kabineta – ministar odbrane Sergej Šojgu postao je šef nacionalnog Saveta bezbednosti, a na njegovo mesto je postavljen Andrej Belousov. Volš kaže da to nije nužno znak odmazde za ratne neuspehe ili resetovanja – “isti, stari momci i dalje dobijaju lepe poslove”. Više miriše na to da Moskva ekonomiše, potpunije integriše rat u ekonomiju i smešta se na duže staze, kaže Volš.

Suprotno se dešava na Zapadu, gde je podeljeni Kongres odložio usvajanje pomoći što je već nanelo štetu ukrajinskim vojnim naporima. Njene snage sada gube zbog tog šestomesečnog kašnjenja municije. Evropa mnogo priča da će nadoknaditi taj jaz, ali ona to ne može, a Vašington će zahvatiti vrtlog predizborne kampanje uoči predsedničkih izbora u novembru, baš kad je Kijevu najpotrebnija američka pomoć, kaže Volš.

Vesti nisu samo loše, oni su sve gore svakim danom, zaključio je on.

Zemlja na linijama fronta se suši, što nas uvodi u sezonu napada. Rusija ima zamah, neviđen od marta 2022. Ukrajina je prosto primorana da prizna koliko je situacija loša. Veći deo sveta je možda umoran od ovog rata – ali Putin nije, zaključio je Volš.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track