NETANJAHU ODGOVORIO BAJDENU: Izrael nije vazalna država, u Rafi će biti šta je neophodno
Foto: AP

NETANJAHU ODGOVORIO BAJDENU: Izrael nije vazalna država, u Rafi će biti šta je neophodno

Planeta -

Dan pošto je predsednik SAD Džozef Bajden upozorio Izrael da bi veliki napad na milionski palestinski grad Rafu gde su se izbeglice sklonile od izraelskog napada na Pojas Gaze, značio da je "pređena crvena linija", premijer Izraela Benjamin Netanjahu je danas na sastanaku užeg sastava Vlade, zaduženog za bezbednost, rekao da "Izrael nije vazalna država".

Lider Izraela je na tom sastanku svoje neslaganje s Bajdenom o Rafi uporedio s neslaganjem bivšeg izraelskog premijera Davida Ben Guriona koji je proglasio nezavisnost Izraela 1948. godine uprkos potivljenju tadašnjeg državnog sekretara SAD Džordža Maršala – javlja američki portal vesti „Aksios“.

Netanjahu je članovima svog kabineta rekao da je uvek znao kako da se usprotivi pritisku iz Vašingtona i da će to uraditi ponovo ako je neophodno – piše „Aksios“ pozivajući se na jednog Netanjahuovog saradnika.

Izrael, rat u Izraelu, Gaza
foto: AP Abed Khaled

Predsednik Vlade Izraela je u intervjuu za američku TV kanal Si-En-Bi-Si (CNBC) rekao da će njegova zemlja uraditi „šta je neophodno“ u Rafi uprkos neslaganju s dugogodišnjim saveznikom SAD.

Netanjahu je potvrdio neslaganje sa Vašingtonom o vojnoj ofanzivi na najjužniji grad u Gazi, ali je ostao čvrsto pri stavu da će ta operacija „biti neophodna“.

„Da, ne slažemo se o Gazi. Bolje reći o Rafi, ali ćemo uraditi ono što moramo da uradimo. Ponekad morate da uradite upravo ono što je neophpdno da se osigura osptanak i budućnost. Ne možemo dalje ako Hamas ponovo preuzme vlast u Gazi“ – rekao je on dodavši da se nadao da će se SAD složiti, ali da on na kraju „mora da zaštiti život nacije“.

Ministar odbrane Izraela Joav Galant je kasnije novinarima rekao da su odnosi s SAD „suštinski, snažni i stabilni uprkos razlici u mišljenjima“ i da su SAD prve stale uz Izrael delom, a ne rečima.

Kurir.rs/CNBC/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track