BRAĆA UKRALA 25 MILIONA DOLARA ZA 12 SEKUNDI! Filmska krađa šokirala Ameriku: Isplivali neverovatni detalji akcije
Foto: Abdelkarime Achtaou / Alamy / Alamy / Profimedia

BRAĆA UKRALA 25 MILIONA DOLARA ZA 12 SEKUNDI! Filmska krađa šokirala Ameriku: Isplivali neverovatni detalji akcije

Planeta -

Dva brata, bivši studenti na uglednom Masačustetskog tehnološkog instituta (MIT), uhapšena su u sredu pod optužbama da su izveli vrhunsku prevaru iskorišćavanja Etereum blokčejna (izvorna kriptovaluta ove platforme - odnosno baze podataka sa zapisima transakcija i informacija o njima - je Eter) i krađu kriptovalute u vrednosti od 25 miliona dolara.

Savezni tužioci na Menhetnu rekli su da je obrazac kojim su se koristili 24-godišnji Anton Perer-Bueno i 28-godišnji Džejms Perer-Bueno nov i da je ovaj slučaj prvi put da je takva prevara predmetom krivičnih prijava u SAD-a.

Vlasti su saopštile da su svoj pomno razrađeni plan pljačke braća izvela u aprilu prošle godine, ukravši 25 milijuna dolara od trgovaca kriptovalutama u samo 12 sekundi tako što su stekli pristup transakcijama koje su bile u toku realizacije i promenama kretanja kriptovalute.

"Kao što stoji u optužnici, makinacija optuženih dovodi u pitanje sam integritet blokčejna", rekao je američki državni tužilac Demjan Vilijams.

U optužnici se terete za udruživanje radi elektronske prevare i udruživanje s ciljem pranja novca. Anton Perer-Bueno uhapšen je u Bostonu, a Džejms Perer-Bueno uhapšen je u Njujorku.

Oba brata su pohađala MIT u Masačusetsu gde su, prema tužiocima, studirali informatiku i matematiku i razvili veštine i obrazovanje na koje su se oslanjali da bi izvršili svoju prevaru.

U optužnici se tvrdi da su braća Perer-Bueno mesecima planirala manipulaciju i promene protokola koji se koriste za proveru valjanosti transakcija za uključivanje u Etereum blokčejn, bazu podataka koja beleži svaku transakciju kriptovalute.

Tužioci su rekli da su to učinili iskorišćavanjem manjkavosti u kodu softvera pod nazivom MEV-bust koji koristi većina validatora platforme Etereum, koji su odgovorni za proveru valjanosti novih transakcija pre nego što budu dodati u blokčejn.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track