Si: Kina želi da sa arapskim zemljama izgradi zajednicu zajedničke budućnosti
Foto: Kineska medijska grupa

Si: Kina želi da sa arapskim zemljama izgradi zajednicu zajedničke budućnosti

Planeta -

Kina želi da sa arapskim zemljama izgradi kinesko-arapsku zajednicu zajedničke budućnosti na višem nivou, istakao je juče kineski predsednik Si Đinping.

Si je ovo naveo u čestitki kralju Bahreina Hamadu bin Isa Al Khalifu, predsedavajućem Saveta lidera Lige arapskih država, tokom održavanja 33. Samita arapske lige u toj zemlji.

Arapska liga dosledno ulaže napore u jedinstvo arapskog sveta i u unapređenje mira, stabilnosti i razvoja na Bliskom Istoku, podvukao je Si. Suočavajući se sa promenama sveta, epohe i istorije, arapske zemlje su ovih godina insistirale na nezavisnosti, unapredile razvoj i revitalizaciju, podržale jednakost i pravednost, kao i zaštitile regionalni mir i stabilnost. Arapske zemlje igraju sve važniju ulogu u jačanju solidarnosti i saradnje i u zaštiti zajedničkih interesa, naveo je Si.

On je ocenio da se trenutno kinesko-arapski odnosi nalaze u najboljem periodu u istoriji. Si je u decembru 2022. godine, zajedno sa liderima arapskih država, učestvovao na prvom samitu Kine i arapskih država. Lideri su se dogovorili da će Kina i arapske zemlje izgraditi zajednicu zajedničke budućnosti u novoj eri.

Kina i arapske zemlje su u proteklih godinu dana produbile političko međusobno poverenje, jačale praktičnu saradnju, kao i povećale kulturnu i međuljudsku komunikaciju. Saradnja u svim oblastima postigla je plodonosne rezultate.

Kina želi da sa arapskim zemljama nastavi duh kinesko-arapskog prijateljstva, izgradi kinesko-arapsku zajednicu zajedničke budućnosti na višem nivou, kao i da daje doprinos izgradnji zajednice zajedničke budućnosti čovečanstva, dodao je Si.

Deseti ministarski sastanak Foruma za saradnju Kine i arapskih država će se održati na kraju ovog meseca u Pekingu. Si je izrazio nadu da će dve strane iskoristiti taj skup kao priliku za produbljivanje saradnje u svim oblastima.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track