VELIKI PRODOR U NAUCI: Stručnjaci uspeli da povrate funkciju MOŽDANOM TKIVU koje je bilo zaleđeno u tečnom azotu
Foto: Netflix / Everett / Profimedia

revolucija

VELIKI PRODOR U NAUCI: Stručnjaci uspeli da povrate funkciju MOŽDANOM TKIVU koje je bilo zaleđeno u tečnom azotu

Planeta -

Istraživači u Kini uspešno su zamrznuli i odmrznuli ljudsko moždano tkivo nakon čega je povratilo normalnu funkciju!

Stručnjaci sa Univerziteta Fudan u Šangaju koristili su ljudske embrionalne matične ćelije za uzgoj moždanih organoida tokom tri nedelje nakon čega su se razvile u različite tipove moždanih ćelija. Organoide su zatim stavili u različita hemijska jedinjenja za koja su se nadali da mogu pomoći u očuvanju tkiva dok su zamrznute u tečnom azotu najmanje 24 sata, uključujući šećere i antifriz.

Tim je nakon odmrzavanja uzoraka pratio njihov rast i smrt ćelija u naredne dve nedelje. Na osnovu najuspešnijeg istraživači su zatim ponovili proces koristeći različite kombinacije hemijskih jedinjenja da bi na kraju pronašli kombinaciju koja je dovela do najmanje smrti ćelije i najvećeg rasta nakon odmrzavanja.

Pobednik se zove "Medi" što je skraćeno za četiri jedinjenja - metilceluloza, etilen glikol, DMSO i I27632. Dalje testiranje otkrilo je ne samo da su organoidi u mozgu nastavili da rastu do 150 dana nakon odmrzavanja već je jedinjenje takođe bilo efikasno za upotrebu u zamrzavanju i odmrzavanju živog moždanog tkiva.

Tim je testirao kockice moždanog tkiva od 3 milimetra uklonjene od devetomesečne devojčice sa epilepsijom i otkrio da su nastavili da ostanu aktivni najmanje dve nedelje nakon odmrzavanja.

Profesor sa Univerziteta u Birmingemu Žoao Pedro Magalaes rekao je da je impresioniran nalazima i sposobnošću rešenja da spreči ćelijsku smrt i sačuva funkciju.

- Možemo zamisliti pacijente koji su kriokonzervirani kada imaju terminalno stanje ili astronaute koji su kriokonzervirani da bi putovali u druge zvezdane sisteme - rekao je Magaleas za Metro.

Ilon Mask, američki milijarder koji je na čelu nekoliko visokotehnoloških kompanija, podsetimo, nedavno je objavio da je njegova firma "Neuralink" prvi put uspešno ugradila čip u mozak čoveka.

(Kurir.rs/Metro/Preneo Z.Ko)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track