"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE GENOCID": Bajden čvrsto stao uz Izrael, zbog njegovih reči dodeljen mu POGRDAN NADIMAK
Foto: EPA

rat

"ONO ŠTO SE DEŠAVA U GAZI NIJE GENOCID": Bajden čvrsto stao uz Izrael, zbog njegovih reči dodeljen mu POGRDAN NADIMAK

Planeta -

Američki predsednik Džo Bajden branio je izrael od optužbi za ratne zločine pred najvišim svetskim sudom.

Bajdenove izjave usledile su nakon što je Karim Kan, glavni tužilac Međunarodnog krivičnog suda, rekao da traži naloge za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i ministra odbrane Joava Gallanta zbog navodnih ratnih zločina počinjenih tokom rata u Gazi.

„Da budem jasan, odbijamo zahtev Međunarodnog krivičnog suda za naloge za hapšenje protiv izraelskih lidera“, rekao je Bajden na događaju Meseca jevrejske američke baštine u Beloj kući u ponedeljak, istog dana kada je Kan objavio da se prijavljuje za naloge za hapšenje Netanjahua i Galantni, kao i lideri Hamasa zbog navodnih ratnih zločina.

„Ne postoji ekvivalencija između Izraela i Hamasa“, dodao je Bajden. Nekoliko sati ranije, on je dao oštro sročenu izjavu u kojoj je rekao da su nalozi MKS-a „nečuveni“.

Izrael se takođe suočava sa odvojenim slučajem o navodnom genocidu pred Međunarodnim sudom pravde, koji je pokrenula Južna Afrika.

"Ono što se dešava u Gazi nije genocid"

Bajden je rekao da Izrael ne čini genocid u Gazi.

„Suprotno optužbama Međunarodnog suda pravde protiv Izraela, ono što se dešava u Gazi nije genocid. Mi to odbacujemo“, rekao je Bajden u svom govoru.

U januaru je Međunarodni sud pravde presudio da postoji verovatan rizik od genocida u Gazi, naloživši Izraelu da preduzme niz privremenih mera, uključujući sprečavanje bilo kakvih genocidnih radnji.

Dok je Bajdenova odbrana Izraela dočekana toplim aplauzom na događaju u Beloj kući, njegovu predizbornu kampanju narušili su propalestinski protesti širom SAD, a neki antiratni zagovornici su predsedniku dali nadimak „Genocid Džo“.

(Kurir.rs/ AlJazeera/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

01:46

NEVOLJE MEĐU SAVEZNICIMA: Bajden kritikovao Netanjahua zbog grešaka

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track