PUTIN IZAZIVA NATO! Rusi jednostrano šire POMORSKU GRANICU prema Finskoj i Litvaniji, menjaju geografske koordinate NA BALTIKU
Foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia, AP Alexander Ryumin, Shutterstock

DEKRET MINISTARSTVA ODBRANE U MOSKVI

PUTIN IZAZIVA NATO! Rusi jednostrano šire POMORSKU GRANICU prema Finskoj i Litvaniji, menjaju geografske koordinate NA BALTIKU

Planeta -

Rusija je jednostrano pokrenula proces promene pomorske granice sa Litvanijom i Finskom u Baltičkom moru.

Kijev indipendent prenosi da je to objavljeno u dekretu postavljenom na sajt ruske vlade.

Navodi se da Litvanija i Finska još uvek nisu reagovale na ovu odluku Rusije u vezi sa pomorskom granicom, niti je jednostrana odluka Moskve međunarodno priznata.

U dekretu koji je pripremilo Ministarstvo odbrane Rusije navodi se da ta zemlja namerava da prisvoji priobalne vode u istočnom delu Finskog zaliva i kod gradova Baltijsk i Zelenodradsk in Kalinjingradskoj oblasti, ruskoj baltičkoj enklavi koja se graniči sa Litvanijom i Poljskom.

Navodi se da putem ovog dekreta Rusija želi da promeni geografske koordinate kojima se meri širina ruske pomorske teritorije, kao i područja u blizini obale i tamošnjih ostrva.

Baltik
foto: Peter Hermes Furian / Alamy / Alamy / Profimedia

Rusija namerava da promeni geografske koordinate u blizini ostrva Somers, Jahi, Rodšer, Malji Tjuters, Vigrund i Gogland, kao i severnog rta na reci Narvi u blizini državne granice sa Finskom, koja je kao i Litvanija članica NATO.

U okviru promena koje je podnelo rusko Ministarstvo odbrane navode se i područja u blizini Kuršskog i Baltijskog peščanog spruda, kao i rta Taran na granici sa Litvuanijom.

Vladimir Putin
foto: AP Gavriil Grigorov

Navodi se da dekretom ocenjuje da su dosadašnje geografske koordinate navodno utvrđene oslanjanjem na navigacione mape malih razmera, zasnovanim na istraživanjima iz 20. veka i da one "ne omogućavaju utvrđivanje spoljne granice unutrašnjih morskih voda" Rusije.

Steadfast Defender, NATO, vežbe, NATO Vežbe
foto: AP/Ana Brigida, Shutterstock

U dekretu piše da postojeće geografske koordinate, koje je 1985.takođe dekretom utvrdila sovjetska vlada, "ne odgovaraju u potpunosti trenutnoj geografskoj situaciji".

(Kurir.rs/The Kyiv Independent/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

02:47

PUTIN DOŽIVEO DEBAKL U DIJASPORI: Ti Rusi neće moći da se vrate u zemlju?! Obradović: Institucijama u Rusiji se ne može verovati

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track