"NA SEVERU IZRAELA BUKTI RAT O KOM SE UOPŠTE NE GOVORI!" Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je SRAVNJEN!
Foto: Jehad Alshrafi / AFP / Profimedia, Kurir Televizija

rat na bliskom istoku

"NA SEVERU IZRAELA BUKTI RAT O KOM SE UOPŠTE NE GOVORI!" Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je SRAVNJEN!

Planeta -

Međunarodni krivični sud zatražio je izdavanje naloga za hapšenje izraelskog premijera Benjamina Netanjahua i vođa Hamasa.

Oni se terete za ratne zločine. Izraelski lideri se terete za izazivanje gladi i istrebljenje i namerno ciljanje civila u Gazi. Vođe Hamasa se optužuju za ubistva, uzimanje talaca i silovanje. Umesto da pravda bude zadovoljena, mišljenja su da je ponovo došlo do relativizacije zločina.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su Avram Izrael, nekadašnji načelnik beogradskog Centra za obaveštavanje i uzbunjivanje tokom NATO bombardovanja, Slobodan Dimitrijević, predsednik Srpsko-ruskog pokreta, a preko vibera se iz Izraela uključila Olga Dojč, potpredsednica NVO Monitor.

Olga Izrael Dojč
foto: Kurir televizija

- Izrael kao ni SAD nisu potpisnice Rimskog statuta i nemaju pravnu obavezu da sarađuju sa međunarodnim sudom u Hagu. Mislim da svi u Srbiji znaju da je sud u Hagu politička institucija. On ima jurisdikciju da sudi u zemljama u čiji pravosudni sistem ne može da se pouzda. Reći tako nešto za izraelski pravni sistem je smešno. Ovo je još jedan poltički korak protiv Izraela. Potpuno relativizuje ono što se desilo 7. oktobra - rekla je Izrael Dojč.

Dimitrijević je ocenio da je uloga haškog tribunala potpuno ne bitna:

Olga Izrael Dojč
foto: Kurir televizija

- Kao što vidite ovde genocid nije ni pomenut. Da je srpski narod u pitanju već bi se vrištalo na temu genocida, ali ovde se govori o prekomernoj upotrebi sile. Sve ovo je ozbiljno i vrlo kompleksno. Ovde se radi o tome jedan sukob koji je iniciran iz jedne kuhinje koja upravlja svetom fiunkcioniše malo ovako malo onako - rekao je Dimtrijević i dodao:

- Od toga što je sada pokrenuto od strane tog besmislenog haškog suda koji je pokazao svoju snagu jednino nad nama Srbima očekuje se da da neke rezultate.Kada su u pitanju optužbe protiv Putina, Netanjahua ili lidera Hamas to je zaista smetšno. Svetu se baca prašina u oči, a u tom sudu radi na hiljade ljudi koji su potpuno nebitini i kao nešto rade, a ne rade zapravo ništa.

Avram Izrael
foto: Kurir televizija

Izrael je konstatovao da i svetu raste antisemitizam:

- Sasvim je sigurno da se ta krvna kletva ponovo baca na Izrael jer Jevreji su jelte "krivi" za sve. To je narativ antisemitizma. I ova optužba haškog tribunala će podgrejati antisemitizam. Postavlja se pitanje ome 16.000.000 miliona Jevreja u svetu smeta, od kojih je 7.000.000 u Izraelu. Kome ta populacija smeta koje je čovečanstvu dala toliko toga. od Biblije do najvećih naučnih dostignuća smeta. Suštinska razlika između Izraela i Srbije jeste što Izrael ima moćnog savezika u SAD.

01:20

NA SEVERU IZRAELA SE VODI RAT O KOM NIKO NE GOVORI! Olga Izrael Dojč direktno iz zemlje sukoba: Veći deo gradova je sravnjen!

Izrael Dojč je istakla da se osim rata u Gazi borbe vode i na severu Izraela:

- Deo tog rata je fizički u Gazi. Drugi deo je fizički na severu Izraela, a o tome se uopšte ne govori. 80.000 stanovnika civila Izraela je izmešteno već 8 meseci od svojih kuća i pojas od preko 20 km na granici sa Libanom je bojno polje. Veći deo gradova je potpuno sravnjen, znači gotovo nema ni jedne kuće koja nije pogođena i svaki dan ima stotine raketa koje su ispaljene na Izrael.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track