ŽENA HEROJ: Muž joj poginuo u saobraćajnoj nesreći, godinama istraživala, a kasnije na sudu dobila jednu od NAJVEĆIH KOMPANIJA
Foto: Printscreen YouTube

hrabrost i istrajnost

ŽENA HEROJ: Muž joj poginuo u saobraćajnoj nesreći, godinama istraživala, a kasnije na sudu dobila jednu od NAJVEĆIH KOMPANIJA

Planeta -

Bivša učiteljica iz Francuske Sofi Rolet provela je deceniju samostalno vodeći istragu kako bi dokazala odgovornost američke kompanije za automobilsku opremu "Gud jir" za smrt njenog supruga Žan-Pola u nesreći povezanoj sa gumama tog proizvođača.

Istraga 50-godišnje majke troje dece konačno se isplatila prošle nedelje, kada je policija izvršila raciju u evropskim filijalama "Gud jir", uključujući i sedište u Briselu, u okviru istrage o ubistvu iz nehata.

U svojoj kamenoj kući u Geneiju, selu u istočnoj Francuskoj, Rollet je svakog dana godinama sedela ispred kompjutera i pomno pratila tragove, proučavala podatke i članke o svim saobraćajnim nesrećama povezanim sa eksplozijama određenog modela guma Goodyear. Žan-Pol je preminuo 25. jula 2014. na A36 u odeljenju Doubs-Est u 53. godini.

Bio je na putu kući nakon što je izvršio isporuku kada je njegov tanker udario poluprikolicu koja je krenula unazad nakon što mu je eksplodirala leva prednja guma. Oba vozača su preminula na licu mesta.

Kroz istraživanje, Rollet je povezala model gume, Goodyear Marathon LHS II, sa mnogim drugim nesrećama u Francuskoj i Evropi. „Deset godina rada, protiv svih, gotovo sama... Često sam se pitala na koja još vrata nisam pokucala“, kaže ova žena.

"Hrabrost i istrajnost"

Nakon što je slučaj njenog supruga prvobitno zatvoren, Rollet je 2016. podnela optužnicu za ubistvo iz nehata i svoje nalaze dostavila tužiocima u gradu Bezanson. Slučaj je predat veštačenju. Analizom gume je zaključio da je eksplozija zbog koje je poluprikolica izgubila kontrolu posledica greške u proizvodnji, a ne spoljnog faktora.

„To stručno mišljenje je iz temelja promenilo slučaj jer je potvrdilo nalaze gospođe Role“, podsetio je tužilac iz Bezankona Etjen Manto.

„Njena odlučnost je bila ključna za napredak istrage“, rekao je on, pozdravljajući njenu „hrabrost i upornost“.

Tužioci u Bezansonu su od tada u svoju istragu dodali dva slučaja sličnih nesreća u kojima su dve osobe poginule. Interesovanje medija i dokumentarni film o njenoj pravnoj kampanji naveli su uzbunjivača, koji je ostao anoniman, da vlastima preda USB stick sa internim dokumentima koji sugerišu da je Goodyear bio svestan kvarova na određenim modelima guma i da je pokušao da ih prikrije.

"Uradila sam svoj deo"

Vlasti su u utorak pretresle evropsku kancelariju Gub jira u Briselu, podružnicu u Francuskoj i fabriku koja proizvodi gume za njih u Luksemburgu. Goodyear je rekao da "potpuno sarađuje" sa vlastima.

„Za mene je to svojevrsno dostignuće, olakšanje“, rekla je Rolet, osećajući da je „konačno“ prenela štafetu u slučaju. Ali ova žena, kaže da se takođe oseća frustrirano.

„Pravda neće biti savršena“, rekala je Rolet. „Nikada nećemo moći da identifikujemo sve žrtve 10 godina kasnije“, žali se ona. Rolet kaže, međutim, da je „vreme da se distancira od ovog slučaja, koji je bio relativno zahtevan”. „Treba znati razliku između odlučnosti i tvrdoglavosti."

„Uradila sam svoj deo posla“, rekla je. Upravo sam napunila 50 godina i danas želim da razmišljam malo o sebi“, zaključuje ona.

(Kurir.rs/ Index/ Preneo: T.A.)

Bonus video:

04:27

HTELA SAM DA GA BIJEM! Žena htela fizički da se obračuna sa stranim zvaničnikom zbog NEHUMANOG predloga zakona o radu u Srbiji

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track