MRTVI MAJMUNI PADAJU SA DRVEĆA KAO JABUKE: Brutalno visoke temperature u Meksiku, stradalo više od 80 PRIMATA (FOTO, VIDEO)
Foto: Yuri CORTEZ / AFP / Profimedia

tuga

MRTVI MAJMUNI PADAJU SA DRVEĆA KAO JABUKE: Brutalno visoke temperature u Meksiku, stradalo više od 80 PRIMATA (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Temperatura u Meksiku je toliko visoka da majmuni dožive toplotni udari i kao ošamućeni padaju mrtvi sa drveća.

Najmanje 83 primata srednje veličine, koji su poznati po svojim urlicima, pronađeni su mrtvi u državi Tabasko na obali Zaliva. Ostale su spasili stanovnici, uključujući petoro koji su hitno prebačeni lokalnom veterinaru koji se borio da ih spase.

„Stigli su u kritičnom stanju, sa dehidracijom i temperaturom“, rekao je dr Serđo Valencuela. „Bili su mlohavi kao krpe. Preživeli su toplotni udar.”

Dok je brutalni toplotni talas u Meksiku povezan sa smrću najmanje 26 ljudi od marta, veterinari i spasioci kažu da je ubio desetine, a možda i stotine majmuna.

U gradu Tekolutilja, Tabasko, mrtvi majmuni počeli su da se pojavljuju u petak, kada se pojavio lokalni dobrovoljački vatrogasno-spasilački odred sa pet stvorenja u prikolici kamiona.

Valencuela je stavio led na njihove mlohave male ruke i stopala i stavio ih na intravenske kapi.

Veterinar rekao da se majmuni oporavljaju

Za sada se čini da se majmuni oporavljaju. Nekada bezvoljni i sa kojima se lako rukuje, sada su u kavezima u Valencuelinoj kancelariji.

„Oporavljaju se. Agresivni su... ponovo grizu“, rekao je on, napominjući da je to zdrav znak za obično skrivena stvorenja.

Većina nema sreće. Biolog za divlje životinje Gilberto Pozo izbrojao je oko 83 životinje koje su umrle ili umiru na zemlji ispod drveća. Odumiranje je počelo oko 5. maja i dostiglo vrhunac tokom vikenda.

„Padali su sa drveća kao jabuke“, rekao je Pozo. "Bili su u stanju teške dehidracije i umrli su za nekoliko minuta." Pozo kaže da padovi sa desetina metara naviše nanose dodatnu štetu koja često ubija majmune.

Pozo pripisuje smrt mnoštvu faktora, uključujući velike vrućine, sušu, šumske požare i seču drveća koja majmunima uskraćuje vodu, hlad i voće koje jedu.

(Kurir.rs/ The Guardian/ Preneo: T.A.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track