BLINKEN: SAD ne podržavaju napade Ukrajine na Rusiju
Foto: Pasquale Gargano / Zuma Press / Profimedia

BLINKEN: SAD ne podržavaju napade Ukrajine na Rusiju

Planeta -

Sjedinjene Države ne podržavaju ukrajinske napade duboko na rusku teritoriju, navodi se u izjavi državnog sekretara Entonija Blinkena.

"Što se tiče podrške i omogućavanja napada van Ukrajine, to nije ono što mi radimo. Ali Ukrajina će morati i donosiće sopstvene odluke. I želim da budem siguran da imaju opremu koja im je potrebna", rekao je Blinken na saslušanjima ranije komitet Predstavničkog doma SAD.

Ranije je grupa američkih kongresmena predvođena predsednikom Komiteta za obaveštajne poslove Predstavničkog doma Majkom Tarnerom pozvala američkog ministra odbrane Lojda Ostina da dozvoli Ukrajini da koristi oružje koje je preneo Vašington za „udaranje na strateške ciljeve unutar ruske teritorije pod određenim okolnostima“.

Rusija smatra da isporuke oružja Ukrajini ometaju rešenje, direktno uključuju zemlje NATO- a u sukob i da se „igraju vatrom“.

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov istakao je da će svaki teret koji sadrži oružje za Ukrajinu postati legitimna meta za Rusiju.

Prema njegovim rečima, SAD i NATO su direktno uključeni u sukob, uključujući ne samo snabdevanje oružjem, već i obuku osoblja u Velikoj Britaniji , Nemačkoj , Italiji i drugim zemljama.

Kremlj je naveo da pumpanje Ukrajine oružjem sa Zapada ne doprinosi pregovorima i da će imati negativan efekat.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track