"BAJDEN SPREMAN DA ME SMAKNE, DAO OVLAŠĆENJE FBI": Agenti tvrde da su u vili bivšeg predsednika SAD delovali po proceduri
Foto: AP Alex Brandon, EPA Michael M Santiago Pool, GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

SKANDAL U AMERICI

"BAJDEN SPREMAN DA ME SMAKNE, DAO OVLAŠĆENJE FBI": Agenti tvrde da su u vili bivšeg predsednika SAD delovali po proceduri

Planeta -

Američki Federalni istražni biro (FBI) reagovao je saopštenjem nakon što su bivši predsednik Donald Tramp i nekoliko republikanskih zvaničnika optužili aktuelnog predsednika Džoa Bajdena da je dao dozvolu za ubistvo nekadašnjeg šefa Bele kuće.

ABC njuz navodi da se to odnosi na pretres Trampove vile Mar-a-Lago na Floridi koja se desila 2022.

Navodi se da je bivši predsednik SAD reagovao na izveštaje desno orijentisanih medija u vezi sa dokumentima iz procesa Trampu, osumnjičenom da je u vili sakrio državne tajne odnete iz Bele kuće.

Sa tih sudskih dokumenata je nedavno skinuta oznaka tajnosti, a Tramp je u mejlu koji je poslao pristalicama, sa ciljem traženja donacija za predizbornu kampanju, napisao da je Bajden "spreman kao zapeta puška da me smakne".

Donald Tramp, avion, Boing 757
foto: Stuart Wallace / Shutterstock Editorial / Profimedia

Tramp se tim povodom oglasio i na svojoj društvenoj mreži Trut soušal gde je napisao da su mu "pokazani izveštaji" o tome da je Bajden američkom Ministarstvu pravosuđa "DAO OVLAŠĆENJE FBI DA PRIMENI SMRTNOSNU SILU" prilikom potrage za bezbedno osetljivim papirima u vili na Floridi.

Kao i obično u ovakvim slučajevima, Tramp je poruku napisao velikim slovima.

Pretraga Trampove vile Mar-a-Lago 8. avgusta 2022.
Pretraga Trampove vile Mar-a-Lago 8. avgusta 2022.foto: Michele Eve Sandberg/MEGA / The Mega Agency / Profimedia

ABC njuz tvrdi da se radi o pogrešnoj interpretaciji izveštaja o pretresu u vili Mar-a-Lago koja je izvršena 8. avgusta 2022.

Američka televizija navodi da se ovim povodom oglasio i FBI, što nije baš uobičajena praksa za njih.

Donald Tramp
foto: GARY I ROTHSTEIN / UPI / Profimedia

- FBI se držao standardnih protokola prilikom pretresa kao što to činimo prilikom svih pretresa po nalogu, a koji uključuje navode o ograničenoj upotrebi smrtonosne sile. Niko nije naredio preduzimanje dodatnih koraka i nije bilo odstupanja od normi u ovom slučaju - saopštio je FBI.

ABC njuz navodi da je nekoliko bivših zvaničnika FBI i Ministarstva pravosuđa potvrdilo toj nteleviziji da standardna procedura prilikom pretresa uključuje mogučnost primene smrtonosne sile.

Džo Bajden
foto: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Tramp se, zajedno sa još dvojiicom osumnjičenih u procesu vezanom za tajna dokumenta koje su agenti na kraju našli u njegovoj vili, izjasnio da nije krivi negirao da je uradio bilo šta pogrešno.

(Kurir.rs/ABC News/Preveo i priredio: N. V.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track