SEČA GENERALA U RUSIJI: Šojguovi puleni padaju jedan za drugim, Belousov munjevito sprovodi Putinov plan (FOTO)
Timur Ivanov i Sergej Šojgu, Foto: Youtube/Timelab Pro/Ministarstvo odbrane Ruske Federacije

SEČA GENERALA U RUSIJI: Šojguovi puleni padaju jedan za drugim, Belousov munjevito sprovodi Putinov plan (FOTO)

Planeta -

Hapšenja u vrhu ruskog Ministarstva odbrane nastavljena su pošto je Andrej Belousov preuzeo rukovođenje ovim sektorom.

Poslednji u nizu uhapšenih funkcionera je Vadim Šamarin, zamenik načelnika Generalštaba Valerija Gerasimova.

Kao i mnogi pre njega, Šamarin je optužen za korupciju i primanje mita.

Ovim je novi ministar Belousov jasno poslao poruku da će tek doći do "čišćenja" kadrova bivšeg ministra Sergeja Šojgua.

Sumnja se da je upravo zbog njihovih malverzacija ministarstvo oštećeno, a misija Belousova je da hitno vrati sredstva u ratnu kasu Rusije.

Šef Glavne uprave za komunikaciju Oružanih snaga Rusije i zamenik načelnika Generalštaba Vadim Šamarin uhapšen je juče zbog sumnje da je primao mito.

„Sud je odobrio zahtev istrage za određivanje preventivne mere u vidu pritvora za Vadima Šamarina“, rečeno je iz vojnog suda 235. garnizona, prenose RIA Novosti.

Ovaj ruski medij dodaje da se sumnja da je general-pukovnik primao mito „u naročito velikim razmerama“.

Šamarinu preti kazna do 15 godina zatvora po optužbi za primanje mita u posebno velikim razmerama, rečeno je u vojnom sudu.

Šamarin je samo poslednji u nizu uhapšenih, a sve je počeo od privođenja Timura Ivanova.

Ministar odbrane Andrej Belousov
Ministar odbrane Andrej Belousov foto: EPA/LILLIAN SUWANRUMPHA

„Kralj mita“

Pre nekoliko nedelja, Timur Ivanov, čovek koga su kolege nazvale „kralj mita“, uhapšen je pod optužbama za „veliko podmićivanje“, konkretno za primanje „mita kao deo organizovane grupe dok je obavljao poslove po ugovoru i podugovoru za Ministarstvo odbrane“.

Ako bude proglašen krivim, Ivanovu preti kazna do 15 godina zatvora, ali je izvesno da se u celom ovom slučaju krije i poruka za bivšeg ministra odbrane – Sergeja Šojgua.

Timur Ivanov
Timur Ivanovfoto: Youtube/Timelab Pro/mil.ru

Optužbe su navodno bile iznenađenje za Ivanova, ali možda nije trebalo, obzirom na dokaze protiv njega.

On je od strane Forbsa proglašen za najbogatiju osobu među ruskim oficirima još 2019. godine, njegov „glamurozan život“ bio je predmet čitave istrage tima Alekseja Navaljnog 2022. godine, koji je dalje tvrdio da su projekti obnove omogućili Ivanovu da ilegalno profitira. Najveći slučaj jeste obnova ukrajinskog grada Marijupolja, koji je uništen i okupiran od strane Rusa.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgufoto: Youtube/Diplomatrutube/UNITED24

Jurij Kuznjecov

Nekoliko dana posle Ivanova, inače jednog od najbližih saradnika Šojgua, uhapšen je i načelnik Glavne uprave za kadrove Ministarstva odbrane Rusije Jurij Kuznjecov zbog sumnje da je primio mito, izjavila je portparolka Istražnog komiteta Ruske Federacije Svetlana Petrenko.

Ona je rekla da je Glavna istražna uprava Istražnog komiteta Rusije pokrenula krivični postupak protiv Kuznjecova i da se on sumnjiči za primanje mita u velikom iznosu. Kuznjecovu je određen pritvor.

Jurij Kuznjecov
Jurij Kuznjecovfoto: Ministarstvo odbrane Rusije

Istraga je utvrdila da je Kuznjecov u periodu od 2021 do 2023. godine, kao načelnik Osmog direktorata Generalštaba Oružanih snaga Rusije, „primio mito od predstavnika komercijalnih struktura za obavljanje određenih radnji u njihovu korist“.

Tokom pretresa osumnjičenom su oduzeta novčana sredstva u rubljama i stranoj valuti u iznosu većem od 100 miliona rubalja, zlatnici, kolekcionarski satovi i luksuzni predmeti, navela je Petrenko.

Greh Ivana Popova

Četvrti zvaničnik ruskog Ministarstva odbrane koji je uhapšen u proteklom periodu je Ivan Popov i njegov slučaj je posebno važan za razumevanje raskola koji se dešava u Kremlju.

Ivan Popov
Ivan Popovfoto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

General-major Ivan Popov (49), jedan od visokih ruskih vojnih komandanata, uhapšen je pod optužbom za prevaru.

On će biti zadržan u pritvoru najmanje dva meseca, objavili su ruski državni mediji. Oglasio se i njegov advokat koji je za agenciju Tass rekao da general demantuje sve navode optužnice.

General-major Popov je bio komandant 58. armije, a smenjen je pošto je za veliki broj poginulih i ranjenih ruskih vojnika na frontu optužio izostanak artiljerijske podrške. Ministarstvo odbrane Rusije nije želelo da komentariše ove navode.

Ruski mediji su naveli da je general Popov osumnjičen za veliku prevaru i da će njegov slučaj voditi 235 garnizon Vojnog suda.

Popov je dospeo na crnu listu Vladimira Putina i vojnog vrha u julu 2023. godine, kada je ruski oficir Andrej Guruljov objavio glasovnu poruku, u kojoj sam Popov navodno kaže da je smenjen sa dužnosti komandanta nakon što je vojni vrh optužio za strašnu situaciju na frontu u Ukrajini, gde su, kako je naveo, ruski vojnici „dobili nož u leđa“ zbog propusta vojnog vrha.

Rusko ministarstvo odbrane nikada nije komentarisalo ovaj slučaj.

ruska vojska, Čečeni
foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Oficir Guruljov bivši je vojni komandant koji se redovno pojavljivao na ruskoj državnoj televiziji.

„Bila je to teška situacija sa nadležnima u kojoj je trebalo ili ćutati i biti kukavica ili reći kako stoje stvari. Nisam imao pravo da lažem u vaše ime, u ime svojih poginulih saboraca, pa sam izneo sve probleme koji postoje“, rekao je navodno u snimku Popov.

Popov je naveo i da se među ruskim vojnicima povećao broj poginulih od ukrajinskih tenkova, te da vojsci nedostaje odgovarajući odbrambeni sistem, kao i sistem izviđanja.

„Viši čelnici očigledno su se osetili ugroženim i u jednom danu su sproveli naređenje ministra odbrane da me smene. Ukrajinska vojska nije mogla da probije naše redove na frontu, ali nas je naš viši komandant udario, okrutno obezglavivši vojsku u najtežem i najzahtevnijem trenutku“, naveo je general, koji je sada uhapšen.

Misija Andreja Belousova

Posle ove serije hapšenja, analitičari upozoravaju da je moguće dodatno otpuštanje, ali i prvođenje kadrova Sergeja Šojgua, jer će novi ministar Andrej Belousov raditi na obezbeđivanju sredstva za dalje ratovanje u Ukrajini.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je prošle nedelje rekao da ne planira promene u glavnom štabu vojske, jer se „borbeni deo“ uspešno obavlja.

Šojgu je u velikoj meri okrivljen za neuspeh Rusije u ranim borbama u Ukrajini.

Pao i šef odeljenja za nabavke

Vladimir Vertelecki optužen za zloupotrebu položaja

Istražni organi Ruske Federacije uhapsili su šefa odeljenja ruskog Ministarstva odbrane za nabavke Vladimira Verteleckog, koji je poslednji u nizu uhapšenih.

On je optužen za zloupotrebu položaja, saopštila je zvanična predstavnica Istražnog komiteta Svetlana Petrenko.

Vladimir Vertelecki
Vladimir Verteleckifoto: Ministarstvo odbrane Ruske Federacije/Youtube/kremlin

- Načelnik Odeljenja Ministarstva odbrane za nabavke Vladimir Vertelecki optužen je za zloupotrebu službenih ovlašćenja u sprovođenju državnih naloga za odbranu - rekla je ona.

Prema vojnim istražnim organima, Vertelecki je 2022. godine, prihvatio nezavršene radove po ugovoru sa državom. Ovim postupcima naneo je štetu državi u iznosu od više od 70 miliona rubalja.

Kurir.rs/Nova/Preneo: P. P.

Bonus video:

00:20

RUSIJA POJAČAVA SNAGE NA GRANICI! ŠOJGU: Zapadne sile rasporedile oko 360.000 vojnika blizu Rusije i Belorusije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track