IZRAELCI PRONAŠLI JOŠ TRI TELA TALACA U GAZI: CIA posreduje u pregovorima o primirju
Protest u Izraelu za oslobađanje talaca, Foto: EPA Neil Hall

IZRAELCI PRONAŠLI JOŠ TRI TELA TALACA U GAZI: CIA posreduje u pregovorima o primirju

Planeta -

Izraelska vojska saopštila je danas da je pronašla tela trojice talaca koje je palestinski Hamas oteo tokom napada na Izrael 7. oktobra 2023.

Tela trojice muškaraca su pronađena tokom noći, u zajedničkoj operaciji pripadnika izraelske vojske i obaveštajnih službi u Džabaliji, na severu ratne teritorije, navodi se u saopštenju vojske.

Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izrazio je saučešće porodicama žrtava i rekao da Izrael ima dužnost da učini sve da vrati otete.

Tel Aviv, protest, Benjamin Netanyahu, Benjamin Netanijahu
foto: EPA/Abir Sultan

"Imamo nacionalnu i moralnu dužnost da učinimo sve što možemo da vratimo naše taoce, žive i preminule, i to je ono što radimo", rekao je Netanjahu.

Palestinski ekstremisti su izveli napad na jug Izraela 7. oktobra prošle godine. Oko 1.200 ljudi je tada ubijeno i 250 oteto.

U napadima Izraela na Pojas Gaze koji su usledili poginulo je više od 35.000 ljudi.

Jedna od ubijenih talaca Šani Luk
Jedna od ubijenih talaca Šani Lukfoto: Facebook Printscreen

Izrael je dao zeleno svetlo za nastavak pregovora sa ciljem oslobađana talaca koji se drže u Gazi. Pregovori o primirju koji se vode posredno sa palestinskim islamističkim Hamasom mesecima ne daju rezultate.

Prema američkom sajtu Aksios, šef CIA Vilijam Berns treba "narednih dana" da dođe u Evropu da se sastane sa šefom Mosada i premijerom Katara u naporu da ponovo pokrene pregovore.

Vilijam Berns
Vilijam Berns foto: CNP/AdMedia / ADMedia / Profimedia

Neimenovani američki i izraelski zvaničnici rekli su da nije poznato da li će i šef egipatske obaveštajne službe Abas Kamel prisustvovati predstojećem sastanku, ali da će Kairo ostati uključen u posredovanje u pregovorima.

Krajem januara Berns i visoki zvaničnici Egipta, Katara i Izraela su se već sreli u Parizu da razgovaraju o sporazumu o primirju u ratu u Gazi.

Početkom maja indirektni pregovori između Izraela i Hamasa, uz posredovanje Katara, Egipta i SAD nisu postigli sporazum o primirju povezanim sa oslobađanjem talaca i palestinskih zatvorenika koje drži Izrael.

Borelj: Priznanje Palestine nije poklon Hamasu

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj rekao je da priznanje palestinske države nije poklon Hamasu.

"Priznavanje palestinske države nije poklon Hamasu, naprotiv", rekao je Borelj.

Žozep Borelj
Žozep Borelj foto: Kosovo Online

Prema njegovim rečima, EU je razgovarala, finansirala i sastala se sa palestinskim vlastima.

"Svaki put kada neko donese odluku da podrži palestinsku državu, reakcija Izraela je da to transformiše u antisemitski napad", dodao je Borelj.

Kurir.rs/Agencije/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja