NOĆNO OBRAĆANJE ZELENSKOG: Najnovije vesti o JURIŠU NA HARKOV: Bio u gradu sa vojnim vrhom, otkrio kakva je SITUACIJA NA FRONTU
Foto: EPA Oleg Petrasyuk, AP

NOĆNO OBRAĆANJE ZELENSKOG: Najnovije vesti o JURIŠU NA HARKOV: Bio u gradu sa vojnim vrhom, otkrio kakva je SITUACIJA NA FRONTU

Planeta -

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da su ukrajinske snage obezbedile kontrolu nad oblastima u severnom delu harkovske oblasti gde su ruske trupe prodrle ovog meseca.

- Naši vojnici su sada uspeli da preuzmu borbenu kontrolu nad graničnim područjem u koje su ušli ruski okupatori - rekao je Zelenski u svom noćnom video obraćanju.

Rusi tvrde da kontrolišu više od polovine Vovčanska

Činilo se da su komentari Zelenskog, nakon sastanka vojnih i regionalnih zvaničnika u Harkovu, drugom po veličini gradu u Ukrajini, u suprotnosti sa komentarima ruskih zvaničnika.

Viktor Vodolacki, član Donjeg doma Dume, rekao je da ruske snage kontrolišu više od polovine teritorije pograničnog grada Vovčanska, a prenosi agencija Tass.

Vodolacki je rekao da kada Vovčansk bude obezbeđen, ruske snage će krenuti ka tri grada u istočnom ukrajinskom regionu Donjecka: Slavjansk, Kramatorsk i Pokrovsk.

Zelenski govori o stabilizaciji područja

Ruske snage jurišaju na pogranične oblasti ukrajinske oblasti Harkov ovog meseca, a rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je da je obezbedilo kontrolu nad oko 12 naselja.

Zelenski i drugi ukrajinski zvaničnici izvestili su o uspehu u "stabilizaciji" oblasti.

Generalštab ukrajinske vojske je u večernjem izveštaju saopštio da je situacija u Vovčansku "napeta, ali pod kontrolom odbrambenih snaga".

- Ruska vojska je danas pokrenula vazdušni teror na ovaj grad. Osam navođenih bombi je pogodilo grad - navodi se i dodaje da su napadi pokrenuti na najmanje dva druga naselja severno od Harkova.

Ukrajinski vojni blogeri rekli su da se ukrajinske trupe zadržavaju oko Vovčanska i da ruske snage koriste manje pešadije u toj oblasti i umesto toga pucaju iz daljine, sa ograničenom preciznošću.

(Kurir.rs/Index/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track