AKO PUTIN UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE, OVO ĆE BITI ODGOVOR NATO? Čak i ako nikoga ne ubiju USLEDIĆE ODMAZDA: "To je realna pretnja"
Foto: Shutterstock, EPA Gavriil Grigorov sputnik kremlin

AKO PUTIN UPOTREBI NUKLEARNO ORUŽJE, OVO ĆE BITI ODGOVOR NATO? Čak i ako nikoga ne ubiju USLEDIĆE ODMAZDA: "To je realna pretnja"

Planeta -

Sjedinjene Američke Države će napasti ruske položaje u Ukrajini ako Moskva upotrebi nuklearno oružje, rekao je poljski ministar spoljnih poslova Radoslav Sikorski u intervjuu za Gardian.

- Amerikanci su rekli Rusima da ćemo, ako detoniraju nuklearno oružje, čak i ako nikoga ne ubije, pogoditi sve položaje u Ukrajini konvencionalnim oružjem - rekao je Sikorski.

Prema rečima Sikorskog, on to smatra realnom pretnjom.

Kremlj je više puta izjavljivao da Moskva ne planira da koristi nuklearno oružje. Vladimir Putin je naglasio da u nuklearnom ratu ne može biti pobednika.

Ipak, po njegovom nalogu su pre dva dana ruske snage započele prvu fazu vojnih vežbi sa ciljem simulacije priprema za lansiranje taktičkog nuklearnog oružja.

Moskva je vežbe povezala sa, kako kaže, "militantnim izjavama" zapadnih zvaničnika, uključujući francuskog predsednika Emanuela Makrona.

Analitičari su za Rojters rekli da su vežbe osmišljene kao Putinov signal upozorenja da odvrati Zapad od dubljeg zavlačenja u rat u Ukrajini.

Ministarstvo odbrane saopštilo je da su u prvoj fazi vežbe korišćene rakete Iskander i Kinžal.

(Kurir.rs/Guardian/Reuters/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track