"DEVOJČICA I MLADIĆ ISKIDANI NA KOMADE": Izrael izveo STRAŠNU OSVETU u Rafi zbog raketnog napada Hamasa na Tel Aviv (FOTO, VIDEO)
Foto: Youtube/ABC News (Australia)

U IZBEGLIČKOM KAMPU 35 MRTVIH, IDF KAŽE DA SU META BILI EKSTREMISTI

"DEVOJČICA I MLADIĆ ISKIDANI NA KOMADE": Izrael izveo STRAŠNU OSVETU u Rafi zbog raketnog napada Hamasa na Tel Aviv (FOTO, VIDEO)

Planeta -

Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze, kojim upravlja Hamas, saopštilo je da su desetine ljudi stradale ili ranjene u eksploziji koja je odjeknula u izbegličkom kampu na području grada Rafe.

Izraelske odbrambene snage (IDF) saopštile su da su sinoć izvele vazdušni napad na uporište Hamasa na tom području i da proveravaju šta se dogodilo.

BBC navodi da je prethodno Hamas ispalio osam raketa iz Rafe prema Tel Avivu, što je bio prvi napad oružjem dugog dometa palestinske ekstremističke organizacije čiji je cilj bio taj grad još od januara.

Britanski medijski servis navodi da se na video snimcima koji su se pojavili tokom izraelskog napada na južni deo POjasa Gaze vidi ogromna eksplozija i velika vatra kako bukti.

Hamas je saopštio da je u izraelskom vazdušnom napadu pogođen kamp za raseljene Palestince koji se nalazi severozapadno od Rafe, daleko od vojnih operacija koje od nedavno traju u toj zoni koja je označena kao humanitarno područje.

Rafa, Rafah
foto: Youtube/ABC News (Australia)

Prema navodima hamasovaca, u napadu su stradali žene i deca.

Iz IDF su saopštili da su meta napada bili Hamasovi ekstremisti sa tog područja, kao i da su upoznati s izveštajima da je vazdušni udar izazvao požar u kojem su povređeni civili.

Navedeno je da se radi revizija incidenta, ali iz IDF dodaju da su koristili oružje za precizno gađanje legitimnih meta.

Rafa, Rafah
foto: Youtube/ABC News (Australia)

U saopštenju IDRF je navedeno da u ovom "preciznom" vazdušnom udaru "eliminisana" dvojica visokih zvaničnika Hamasa - Jasin Rabija Rabija i Halid Nagar Nagar.

Ministarstvo zdravlja Pojasa Gaze, koje kontrolišu hamasovci, navelo je da je ukupno ubijeno 35 osoba i da su ranjene desetine ljudi.

Rafa, Rafah
foto: Youtube/ABC News (Australia)

Neimenovani očevidac napada je za Rojters izjavio da je "spaljen" celokupni kvart u Tal al Sultanu.

Drugi očevidac Fadi Duhan kazao je da je secdeo na pragu kuće kada je čuo eksploziju.

Rafa, Rafah
foto: Youtube/ABC News (Australia)

- Odjednom smo čuli zvuk rakete. Potrčali smo i zatekli ulicu punu dima. Ništa nismo mogli da vidimo - rekao je Duhan.

On je naveo da po ulasku u jednu od kuća u toj ulici nije zatekao nikoga, ali je kasnije tu pronašao "devojčicu i mladića koji su iskidani na komade".

Svih osam raketa koje su hamasovci u nedelju popodne ispalili ka Tel Avivu nisu stigle do tog grada pošto su deo presreli izraelski sistemi, a deo je pao u okolna polja.

Izraelska ofanziva se nastavlja uprkos presudi MSP

BBC navodi da izraelska vojska nastavlja ofanzivu na Rafu uprkos presudi Međunarodnog suda pravde (MSP), donetoj u petak, da taj napad mora hitno da bude obustavljen. Navodi se da baražna paljba raketama koju je Hamas izveo juče pokazuje da palestinska ekstremistička organizacija i dalje predstavlja pretnju po Izrael.

(Kurir.rs/BBC/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:06

HUMANITARNA KATASTROFA NA POMOLU! Analitičar: Gaza ima 360 kvadratnih KM i 2.000.000 stanovnika, posledice granatiraja su JASNE!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track