PRVO OBRAĆANJE V.D. PREDSEDNIKA IRANA: Hvalio stradalog Raisija i njegove mere koje su donele VELIKU ZARADU zemlji
Foto: EPA Abedin Taherkenareh

OBRAĆANJE MOHAMEDA MOHBERA PARLAMENTU U TEHERANU

PRVO OBRAĆANJE V.D. PREDSEDNIKA IRANA: Hvalio stradalog Raisija i njegove mere koje su donele VELIKU ZARADU zemlji

Planeta -

Mohamed Mohber, Vršilac dužnosti predsednika Irana, danas se prvi put od pogibije šefa države Ebrahima Raisija u helihopterskoj nesreći obratio parlamentu.

Poslanoici bi sutra trebalo da izaberu novog predsedavajućeg, dok se Iran priprema za vanredne predsedničke izbore 28. juna.

Mokhber je u obraćanju pohvalio Raisija, ističući da se za njegovo vreme iranska proizvodnja sirove nafte, glavnog izvora prihoda za zemlju, popela na više od 3,6 miliona barela dnevno.

Ministar za naftu Džavad Ovdži rekao je u nedelju da Iran sada izvozi oko dva miliona barela dnevno, uprkos sankcijama Zapada protiv Teherana.

Mohamed Mohber
Mohamed Mohberfoto: EPA Abedin Taherkenareh

Mohber je takođe naveo da je ekonomija te zemlje ostala stabilna pod Raisijem kada je Iran preduzeo vojne akcije u Iraku, Izraelu i Pakistanu poslednjih meseci.

Danas je počeo sa radom novoizabrani iranski parlament nakon martovskih izbora na kojima je bila najmanja izlaznost u zemlji od Islamske revolucije 1979. godine.

Ebrahim Raisi
Ebrahim Raisifoto: screenshot Telegram/Sputnik Srbija, AP/Yan Yan/Xinhua, EPA/Ali Hamed Irna News Agency

Od onih koji su izabrani u parlament od 290 mesta, tvrdolinijaši imaju više od 230 mesta, prema istraživanju Asošiejted presa.

Iranski parlament igra sporednu ulogu u upravljanju zemljom, iako može da izvrši pritisak na predsednika kada se odlučuje o godišnjem budžetu i drugim važnim zakonima.

Vrhovni vođa ajatolah Ali Hamnei ima poslednju reč u svim važnim državnim pitanjima.

(Kurir.rs/Beta)

Bonus video:

05:55

IRAN JE UDAROM NA IZRAEL SAČUVAO OBRAZ PROTIV MOĆNOG NEPRIJATELJA Rakić: Nisu više američko čedo, nismo još videli sve u SUKOBU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track