HUTI IZVELI ŽESTOKE NAPADE! Ispaljeno nekoliko projektila na brodove: Jedan je bio u Mediteranu (FOTO)
Foto: APFootage / Alamy / Alamy / Profimedia

HUTI IZVELI ŽESTOKE NAPADE! Ispaljeno nekoliko projektila na brodove: Jedan je bio u Mediteranu (FOTO)

Planeta -

Jemenski Huti tvrde da su pokrenuli napade na tri broda, uključujući i jedan u Mediteranu.

Kako je preneo Rojters, Huti su pokrenuli napade na tri broda u Crvenom moru, Sredozemnom moru i Arapskom moru, saopštila je u petak grupa koja je povezana sa Iranom, iako je upravnik broda koji je navodno napadnut u Mediteranu rekao da nema znakova takvog incidenta.

Prijavljeni napadi su poslednji u višemesečnoj kampanji Hutija protiv brodova u regionu u, kako grupa kaže, znak solidarnosti sa Palestincima koji se bore protiv Izraela u ratu u Gazi. Vojni portparol Jahja Sarea rekao je u televizijskom govoru da su Hutiske snage gađale brod Iannis u Crvenom moru, Eseks u Sredozemnom moru i MSC Aleksandra u Arapskom moru.

Huti su ispalili nekoliko projektila na brod Eseks u Sredozemnom moru dok je kršio zabranu odluke kojom se sprečava ulazak u okupirane palestinske luke, dodao je Sarea. On nije pojasnio kada su se napadi dogodili.

Centralna komanda SAD saopštila je u petak da su Huti lansirali dve protivbrodske balističke rakete u Crveno more 23. maja, ali da nije bilo povređenih ili oštećenja. Tanker za TNG (tečni naftni gas) Eseks pod zastavom Liberije bio je usidren kod obala egipatske luke Aleksandrija u Sredozemnom moru u petak, pokazali su podaci o otpremi.

Plovilom upravlja Zodiac Maritime, koji kontroliše izraelski magnat Ejal Ofer.

"Plovilo je bezbedno usidreno u egipatskim vodama i nije bilo znakova nečeg neobičnog", naveo je portparol kompanije.

Očigledno pozivajući se na Eseks, britanska kompanija za pomorsko obezbeđenje Ambrei je u belešci navela da je brod trgovao između Aleksandrije i Port Saida, takođe u Egiptu, i da nije uplovio ni u jednu izraelsku luku poslednjih nedelja. Tanker nije bio dalje od obale Egipta od 15 nautičkih milja tokom prethodne nedelje.

Ranije ovog meseca, lider jemenskih Huta Abdul Malik al Huti rekao je da će svi brodovi koji idu ka izraelskim lukama biti napadnuti od strane grupe koju podržava Iran, a ne samo one u regionu Crvenog mora na koje je ranije pokušavao da udari.

(Kurir.rs/Telegraf/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track