BLINKEN: Ukrajina sama treba da odluči kako će da se brani
Foto: EPA

BLINKEN: Ukrajina sama treba da odluči kako će da se brani

Planeta -

Sjedinjene Države ne podstiču napade van Ukrajine, ali priznaju da ta zemlja ima pravo da samostalno odluči kako da se brani, rekao je američki državni sekretar Entoni Blinken.

Nismo podsticali napade izvan Ukrajine niti smo učestvovali u tako nečem. Ukrajina, kako sam i ranije govorio, treba sama da donosi odluke kako da se što efikasnije brani“, rekao je Blinken na pres konferenciji u Kišinjevu.

Amerika će se pobrinuti da Kijev ima sve potrebne resurse za to, dodao je on.

Podsetimo, među zapadnim državama se trenutno vodi debata o tome da li zemlje koje isporučuju oružje Kijevu treba da ukinu ograničenje na primenu tog oružja na vojne objekte u Rusiji.

Šef diplomatske službe EU Džozef Borelj, posle sastanka ministara odbrane zajednice, rekao je da su do sada samo jedna ili dve zemlje spremne da ukinu ograničenje za upotrebu njenog oružja za napade na teritoriju Rusije.

Na istom sastanku, generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg je primetio da države alijanse same odlučuju da li će ukinuti ograničenja na ukrajinsku upotrebu oružja za napade na rusku teritoriju.

U međuvremenu, francuski predsednik Emanuel Makron rekao je posle sastanka sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom da se zalaže za to se da se Kijevu da odobrenje da izvodi napade na vojne objekte na teritoriji Rusije odakle ruske snage gađaju ukrajinsku vojsku.

Varšava je dozvolila Ukrajini da koristi poljsko oružje za napade na ciljeve u Rusiji, dok iz Kanade poručuju da ne ograničavaju Ukrajinu po pitanju primene oružja koje joj isporučuje.

Ruski predsednik Vladimir Putin je zauzvrat rekao da će Moskva ponovo morati da odlučuje o takozvanoj sanitarnoj zoni ako Zapad dozvoli Ukrajini da svojim oružjem gađa objekte na ruskoj teritoriji.

Kurir.rs/RIA Novosti/Preneo: P. P.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track