TOPLOTNI TALAS UŽARIĆE TLO NA MEDITERANU: Padaju temperaturni rekordi, zbog vrućine ZATVARAĆE I ŠKOLE! Države upalile CRVENI ALARM
Foto: Printscreen/ ECMWF

opasne vrućine

TOPLOTNI TALAS UŽARIĆE TLO NA MEDITERANU: Padaju temperaturni rekordi, zbog vrućine ZATVARAĆE I ŠKOLE! Države upalile CRVENI ALARM

Planeta -

Masa toplog talasa nad severnom Afrikom i središnjim Sredozemljem probijaju se prema istoku, pa će od utorka do petka u Grčkoj i Turskoj ponegde uzrokovati porast temperatura do 45 stepeni.

Najviše temperature očekuju se u sredu i četvrtak, a tokom vikenda trebale bi se smanjivati, prognozira grčka meteorološka služba.

Od utorka škole će se u delovima zemlje ili zatvoriti u 11.30 sati ili ostati potpuno zatvorene ako lokalne opštine odluče da je vrućina prejaka.

Grčko ministarstvo rada pozvalo je ljude u javnom i privatnom sektoru da, ako je moguće, rade od kuće.

Za brojne turiste koji su trenutno u Atini, grčki Crveni krst postavio je štandove na središnjem trgu Sintagma i na Akropoli, gde osoblje deli besplatnu vodu.

Ljudima se savetuje da izbegavaju izlaske u vrućim podnevnim satima, da piju puno vode, izbegavaju alkohol, ne jedu previše i izbegavaju intenzivno vežbanje na otvorenom.

Mnogi gradovi i opštine u Grčkoj otvaraju javne, klimatiziovane zgrade u kojima mogu potražiti utočište beskućnici i ljudi koji kod kuće nemaju klima uređaj.

Turska meteorološka služba takođe je upozorila na toplotni talas, koji će posebno pogoditi zapad zemlje, gde se očekuju temperature od oko 45 stepeni.

Savetuje se izbegavanje boravka na otvorenom u vremenu od 11 do 16 sati, starijim osobama, deci i hroničnim bolesnicima.

Kurir.rs/Jutarnji list/Hina

Bonus video:

01:27

ZA OČEKIVATI SU TOPLOTNI TALASI, SUŠE, POŽARI, OLUJE Zamenik direktora RHMZ: Dolazi do klimanja naše klime, POSLEDICE NA OKEAN

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track