NATO JE SPREMAN?! Članice saveza se prilagođavaju NOVOJ SITUACIJI: "Poslednji meseci su doneli opasnu NUKLEARNU RETORIKU"
Foto: Shutterstock

HAOS NA POMOLU

NATO JE SPREMAN?! Članice saveza se prilagođavaju NOVOJ SITUACIJI: "Poslednji meseci su doneli opasnu NUKLEARNU RETORIKU"

Planeta -

NATO je spreman da preuzme koordinaciju isporuke oružja SAD-a Ukrajini, a istovremeno zemlje članice prilagođavaju nuklearne sposobnosti novoj situaciji, rekao je glavni sekretar Saveza Jens Stoltenberg.

"Očekujem da će ministri odobriti plan da NATO vodi koordinaciju bezbednosne pomoći i obuke Ukrajini", rekao je Jens Stoltenberg uoči dvodnevnog sastanka ministara odbrane NATO-a u Briselu.

"Ovo je ključni elemenat našeg paketa za Ukrajinu"

Savez pokušava da zaštiti mehanizam vojne pomoći dok prema NATO-u skeptični Donald Tramp teži osvajanju svog drugog predsedničkog mandata na predsedničkim izborima u SAD-u.

"Ovo je ključni elemenat našeg paketa za Ukrajinu donesenog na samitu u Vašingtonu, zajedno sa dugoročnom finansijskom obavezom", dodao je Stoltenberg.

Zemlje NATO-a takođe prilagođavaju svoje nuklearne sposobnosti trenutnom bezbednosnom okruženju, rekao je glavni sekretar NATO-a.

"Poslednji meseci su doneli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vežbi Rusije"

Stoltenberg je rekao da su poslednji meseci doneli opasnu nuklearnu retoriku i više nuklearnih vežbi Rusije, dok Kina takođe modernizuje svoje nuklearne sposobnosti.

"Saveznici će raspravljati o tekućem prilagođavanju naših nuklearnih sposobnosti trenutnom bezbednosnom okruženju. Postigli smo značajan napredak u ovom prilagođavanju", dodao je glavni sekretar NATO-a.

(Kurir.rs/Index/Foto: Ilustracija/Preneo: A.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track