NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU SE BLIŽI: Sukobi iz dana u dan sve žešći, vojska čeka naređenje, Amerika strahuje od JEDNE STVARI
Foto: AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

drama

NOVI RAT NA BLISKOM ISTOKU SE BLIŽI: Sukobi iz dana u dan sve žešći, vojska čeka naređenje, Amerika strahuje od JEDNE STVARI

Planeta -

Francuski predsednik Emanuel Makron najavio na samitu G7 da će zajedno sa SAD i Izraelom raditi u trilateralnom formatu na planu za smirivanje napetosti na izraelsko-libanskoj granici koje bi mogle da zapale ceo Bliski istok!

Plan predviđa prekid vatre sa obe strane i povlačenje snaga Al Radvana i drugih naoružanih grupa deset kilometara od izraelsko-libanske granice. Al Radvan je inače elitna jedinica Hezbolaha koji za sada odbija da učestvuje u pregovorima sve dok ne dođe do trajnog prekida vatre u Pojasu Gaze.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je na samitu G7 u Italiji da ne veruje u skoro postizanje sporazuma između Hamasa i Izraela.

- Hamas je sada najveća prepreka da se sprovede plan o prekidu vatre i oslobađanju talaca u Pojasu Gaze - navodi Bajden.

Situacija na izraelsko-libanskoj granici je eskalirala nakon ubistva Hezbolahovog višeg komandanta Taliba Samija Abdulaha prošlog utorka. Abu Talib je inače najviši oficir koji je poginuo za od početka nove runde nasilja pre osam meseci.

Hezbolah je u znak odmazde u koordinisanom napadu lansirao oko 150 raketa i 30 naoružanih bespilotnih letelica na devet izraelskih vojnih lokacija. Napad u četvrtak je trajao oko pola sata. Bezbednosni izvor navode da je to bio najveći napad koji je izveo Hezbolah od oktobra kad je grupa počela da razmenjuje vatru sa Izraelom uporedo sa ratom u Pojasu Gaze. Nakon napada izbio je veliki požar na području Safeda.

Izrael je odgovorio bombardovanjem kuća za koje tvrdi da ga koriste operativci Hezbolaha. Izraelski Kanal 12 navodi da je severna komadna izraelske vojske spremna za invaziju na Liban i da se samo čeka odluka državnog vrha.

- Snažna eliminacija zabrinjava članove Hezbolaha. Sada shvataju da IDF zna mnogo više o njima nego što misle. Operacija ukazuje da Hezbolahovo obezbeđenje na terenu nije hermetički zatvoreno i da je obaveštajni sistem organizacije porozan do te mere da smo bili u stanju da eliminišemo tako važnog komandanta sektora. IDF je uspela da se infiltrira u njihove mreže i sisteme i identifikuje prave ljude za eliminaciju - rekao je izraelski ekspert Amacija Baram i dodao da se to odnosi i na vođu Hezbolaha.

Neki američki zvaničnici kažu za CBS da veruju da nedavni izraelski udari duboko na libanskoj teritoriji postavljaju teren za širu operaciju koja bi izazvala rat koji Izrael ne može da završi bez podrške Vašingtona.

Drugi američki zvaničnici koji su razgovarali za CBS kažu da su zabrinuti zbog scenarija da će intenziviranje raketnih napada Hezbolaha dovesti do "nenamernih posledica" koje će Izraelu dati povod za veliki napad.

GANC ISPRED NETANJAHUA U ANKETAMA

Istraživanja javnog mnjenja koja su sprovele dnevne izraelske novine Mariva pokazuju da bi Plavo-bela stranka na čelu s Benijem Gancom koji je napustio izraelsku ratnu vladu dobila 24 mesta u Knesetu. Stranka Likud koju vodi Benjamin Netanjahu osvojila bi 21 mesto. Tabor koji se protivi Netanjahuu osvojio bi 58 mesta u parlamentu naspram 52 mandata koliko bi osvojile pristalice aktuelnog premijera.

Ganc je najpogodnija osoba za čelo izraelske vlade s 41 odsto podrške građana dok ga sledi Netanjahu s 35 odsto.

Čak 74 odsto izraelskog društva smatra da Izrael nije uspeo u medijskoj borbi nakon 7. oktobra.

Bonus video:

02:13

PUTINU BIO NEOPHODAN RAT NA BLISKOM ISTOKU?! Analitičar upozorava na moguću strategiju ruskog predsednika usmerenu ka OVOM cilju

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja