JOŠ JEDAN STRANI TURISTA NESTAO U GRČKOJ U junu devetoro nađeni mrtvi ili se za njima traga, novi slučaj kod SRBIMA VAŽNOG OSTRVA
Foto: Facebook/Hellenic Rescue Team, Shutterstock, screenshot Twitter

SUMNJIVIJI OD PRETHODNIH SLUČAJEVA KOJI SE VEZUJU ZA VELIKE VRUĆINE

JOŠ JEDAN STRANI TURISTA NESTAO U GRČKOJ U junu devetoro nađeni mrtvi ili se za njima traga, novi slučaj kod SRBIMA VAŽNOG OSTRVA

Planeta -

U Grčkoj je nestao 70-godišnji turista, koji je drugi Amerikanac i ukupno deveti strani putnik koji je od početka ovog meseca nestao ili je nađen mrtav na grčkim ostrvima.

Njujork post navodi da je nestanak Amerikanca prijavio njegov prijatelj sa kojim je odsedao u kući na ostrvu Matraki, na 40 kilometara severozapadno od Krfa.

Američki list navodi da, za razliku od smrti nekoliko turista za koje se veruje da su povezane sa velikim vrućinama u Grčkoj, najnoviji nestanak izaziva mnogo veću sumnju.

Grčke vlasti nisu otkrile identitet nestalog, koji je poslednji put viđen u utorak.

On je na Matrakiju boravio s američkim prijateljem grčkog porekla, koji se u četvrtak vratio u kuću u kojoj su odsedali.

Zatekao je otvorena vrata, upaljena svetla i uključen klima uređaj u kući, ali ne i svog prijatelja.

U kući nije bilo ni ličnih dokumenata ni pasoša nestalog, koji je u utorak viđen u lokalnoj taverni sa dve turistkinje koje su u međuvremenu naspustile Grčku.

Navodi se da je ostrvo Matraki popularno među Amerikancima grčkog porekla tokom leta, iako na njemu živi svega 50 stalnih žitelja, a tu nema ni policijske stanice ni Obalske straže.

Istraga nestanka Amerikanca poverena je policajcima za Krfa koji su stigli na Matraki.

spasioci
foto: Facebook/Hellenic Rescue Team

Potraga u Jonskom moru pokrenuta je u četvrtak, pa je obustavljena već narednog dana zbog lošeg vremena, a trebalo je da bude nastavljena tokom vikenda.

Ovaj slučaj dogodio se nakon nestanka Alberta Kalibeta, penzionisanog zamenika šerifa okruga Los Anđelesa, koji se dogodio na ostrvu Amorgos, najistočnijem od ostrva Kiklada.

Kalibet (59) se u utorak nije vratio sa četvoročasovne pešačke ture po ostrvu, nakon koje je trebalo da ima ručak sa prijateljem, a još uvek nije pronađen.

U potragu po kamenitom terenu su uključeni dronovi, helikopter, pa čak i lokalni čobani.

Navodi se da je Kalibet imao veliko iskustvo na ovakvim pešačkim turama, a posedovao je dvojno državljanstvo SAD i Grčke i posećivao je Amorgos svakog leta tokom proteklih deset godina.

spasioci
foto: Facebook/Hellenic Rescue Team

On je u pešačenje krenuo u vreme kada su grčke vlasti izdale upozorenje na izuzetno visoke temperature, zbog čega je privremeno bio zatvoren čak i Akropolj u Atini.

Ova dvojica Amerikanaca su proglašeni nestalima nakon što je nekoliko stranih turista nestalo na grčkim ostrvima poslednjih nedelja, od kojih je većina slučajeva imala tragičan ishod.

Na ostrvu Samos je 9. juna pronađen mrtav holandski turista, koji je jedan od ukupno petoro preminulih.

Istog dana na ostrvu Simi je nakon četvorodnevne potrage nađeno telo Majkla Mozlija, britanskog lekara i televizijskog voditelja, koji je kolabirao pri kraju pešačenja.

Na ostrvu Krit između 5. i 13. juna pronađeni su mrtvi Holanđanin (67) i Francuz (70), kao i 80-godišnjak čiji identitet nije utvrđen.

Pored toga, dve Francuskinje od 73 i 64 godine su u petak nestale na ostrvu Sikinosu u Kikladima.

Zdravstveni radnici upozoravaju da strani turisti često nisu svesni rizika i fizičkog napora koji predstavljaju vrućine.

Spasilac sa Samosa: Pešače bez šešira na 41 stepen, to nije logično

Grčki zvaničnici se boje da turisti nisu svesni rizika kojem se izlažu prilikom pešačenja po velikim vrućinama. Dimitris Katacis, šef spasilačke službe na ostrvu Samos, kazao je da turisti često skrenu s utabane staze i izgube se.

- Videli smo par (stranaca) kako pešače na 41 stepen Celzijusa bez šešira. To prkosi svakoj logici - rekao je Katacis.

(Kurir.rs/New York Post/Preveo i priredio: N. V.)

Bonus video:

01:20

GRČKA POD HITNO DA NAPRAVI PLAN ZA REKONSTRUKCIJU ŠUMA! Metorolog otkrio: One su važne za održavanje KLIMATSKE RAVNOTEŽE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track