Rusija vrši snažan pritisak na ukrajinsku odbranu "kako bi maksimizirala iscrpljivanje" ukrajinskih trupa pre postepene isporuke zapadne pomoći, posebno višenamenskih lovaca F-16, što bi moglo da preokrene rat u korist Ukrajine, rekao je ukrajinski glavnokomandujući Oleksandr Sirski.

Sirski je rekao da Rusija vodi "aktivne ofanzivne akcije različitog intenziteta" u sektorima Kupjanska, Pokrovska, Kurahivska i Vremivke u regionu Donjecka u pokušaju da zauzme teritorije i dodatno degradira ukrajinsku odbranu.

Sirski je rekao da su borbe na frontu Pokrovska bile posebno intenzivne, gde je AFP ranije izvestio da se ruske snage u toj oblasti približavaju ključnoj tranzitnoj arteriji i putevima snabdevanja koji povezuju civilna čvorišta.

Sirski je rekao da je cilj Rusije da naruši odbranu Ukrajinepre dolaska zapadne pomoći.

- Neprijatelj je veoma svestan da će usled postepenog dobijanja značajne količine naoružanja i vojne opreme od naših partnera, i dolaska prvih F-16, koji će ojačati našu protivvazdušnu odbranu, vreme radi u našu korist. I šanse Kremlja za uspeh će se smanjiti - rekao je Sirski.

profimedia0846643898.jpg
Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia 
foto: Presidential Office of Ukraine / imago stock&people / Profimedia

- Zbog toga, štab ruskih snaga trenutno čini sve napore da poveća intenzitet i proširi teritoriju neprijateljstava kako bi maksimalno iscrpio naše trupe, poremetio obuku rezervi i sprečio prelazak na aktivna ofanzivna dejstva - rekao je on.

Sirski je takođe primetio aktivna neprijateljstva širom fronta od Harkovske oblasti do "leve obale reke Dnjepar" u oblasti Herson.

Predsednik Volodimir Zelenski rekao je ovog vikenda na mirovnom samitu u Švajcarskoj da su trenutni nivoi strane vojne pomoći kasni i nedovoljni i pozvao saveznike Kijeva da ubrzaju obećane isporuke borbenih aviona F-16 i pošalju više sistema PVO.

Do danas su Danska, Holandija, Norveška i Belgija predale Ukrajini više od 60 F-16.

Belgija je jedina do sada dala rok za njegovu isporuku – ukupno 30 aviona, počevši od kraja 2024. sa postepenim isporukama do 2028.

Međutim, premijer Alekander De Kru je takođe zabranio upotrebu F-16 koje je obezbedio Brisel protiv ciljeva unutar Rusije.

(Kurir.rs/Kyiv Post/Preneo: Đ. M.)

Bonus video:

kurir televizija RUSIJA ISKLJUČENA IZ OBELEŽAVANJA ISTORIJSKOG "DANA D" Politički filozof: Zapad revidira istoriju jer ima nečistu savest!