NEVEROVATNI PRIZORI IZ PJONGJANGA! Putin stiže u Severnu Koreju posle 24 godine, a OVAKO izgledaju ulice prestonice (VIDEO)
Foto: Printscreen

NEVEROVATNI PRIZORI IZ PJONGJANGA! Putin stiže u Severnu Koreju posle 24 godine, a OVAKO izgledaju ulice prestonice (VIDEO)

Planeta -

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će odnose sa Severnom Korejom podići na viši nivo te je obećao bezrezervnu podršku toj zemlji, saopštila je severnokorejska državna agencija KCNA uoči njegove posete toj zemlji.

U pismu objavljenom u sjevernokorejskom listu Rodong Sinmun, glasilu vladajuće Radničke stranke, Putin je istakao da su dve zemlje tokom proteklih 70 godina razvile dobre odnose i partnerstvo utemeljene na jednakosti, uzajamnom poštovanju i poverenju.

Putin je zahvalio Severnoj Koreji za potporu ruskoj posebnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, kako Rusija naziva rat koji je započela prije dve godine, te je obećao podršku nastojanjima Pjongjanga da odbrani svoje interese uprkos, kako je napisao, "pritisku, ucenama i vojnim pretnjama SAD-a".

Članak je objavljen dan nakon što su dve zemlje objavile da će Putin posetiti Severnu Koreju prvi put u 24 godine. Posta bi trebalo da traje dva dana, počevši od utorka.

Ruska agencija TASS saopštila je pak da je ruski predsednik istakao da će saradnja dveju zemalja biti još bliskija, što će ojačati njihov suverenitet i ujediniti ih u otporu pritiscima sa Zapada.

Putin je u članku, kako navodi TASS, istakao da je Severna Koreja bila i ostaje "pouzdan partner" koji razmišlja na "sličan način" kao i Rusija.

U Pjongjangu, glavnom gradu Severne Koreje, ulice su na svakih desetak metara ukrašene Putinovim portretima i ruskim zastavama. Na jednoj zgradi okačen je transparent: ‘Srdačno pozdravljamo predsednika Ruske Federacije‘. Snage bezbednosti su na visokom nivou, na ulici se ne može videti gotovo niko uoči prolaska ruske delegacije.

(Kurir.rs/Jutarnji/Preneo: A.N.)

Bonus video:

06:55

PUTIN ZAGRMEO NA PRVOM OBRAĆANJU NAKON POBEDE: Ko god je hteo da nas uplaši MORA DA RAZUME JEDNO! Imamo grandiozne projekte!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track