Haos ispred Bele kuće: Opšta tuča zbog zlata
Foto: Reuters

Protesti u Kirgistanu

Haos ispred Bele kuće: Opšta tuča zbog zlata

Planeta -
Policija dimnim bombama i psima rasterala mladiće koji su pokušali upad u zgradu vlade zahtevajući nacionalizaciju kontroverznog rudnika zlata u Kumtoru

BIŠKEK - Učesnici demonstracija protiv premijera i drugih visokih funkcionera u Kirgistanu sukobili su se danas sa policijom prilikom pokušaja da uđu u zgradu parlamenta i vlade u Bišeku.

Demonstranti traže ostavku premijera i nacionalizaciju kontroverznog rudnika zlata u Kumtoru, a policija koja štiti zgradu vlade, poznatu kao Bela kuća, upotrebila je dimne bombe i pse u pokušaju da rastera grupu mladića koji su počeli da se penju stepenicama ka ulazu.

Na protestima koji u centru prestonice organizuju nacionalistički političari iz opozicije Sapar Žaparov i Kamčibek Tašijev okupilo se oko 1.000 ljudi, prenosi AP. Neposredni razlog je nezadovoljstvo zbog rudnika zlata iz koga je poslednjih godina bilo izlivanja štetnih materija a koji eksploatiše kanadska kompanija Sentera gold.

Neki tu kompaniju optužuju da prikriva stvarnu dobit od rudnika i izbegava plaćanje punog iznosa poreza, što ona demantuje. Sentera tvrdi da je rudnik zlata Kirgistanu doneo 1,9 milijardu dolara od čega 620 miliona na ime poreza.

Kirgistanom trenutno vlada široka parlamentarna koalicija na čelu sa premijerom Zantorom Satibaldijevim. Ta centralno azijska zemlja od 5 miliona stanovnika poslednjih godina se najčešće pominje zbog toga što se na njenoj teritoriji nalazi američka vazduhoplovna baza iz koje se pruža podrška operacijama u obližnjem Avganistanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track