"VREME JE NA STRANI RUSKE VOJSKE, U NAREDNA 2 MESECA SLEDI PAKAO" Procurilo Orbanovo TAJNO PISMO vrhu EU, američki novinari u ŠOKU
Foto: EPA Jim Lo Scalzo

"Dmitrij Peskov van igre, Orban u igru"

"VREME JE NA STRANI RUSKE VOJSKE, U NAREDNA 2 MESECA SLEDI PAKAO" Procurilo Orbanovo TAJNO PISMO vrhu EU, američki novinari u ŠOKU

Planeta -

Američki portal Politiko objavio je tajno pismo koje je Viktor Orban, nakon posete Moskvi, poslao predsedniku Evropskog saveta Šarlu Mišelu.

- Dmitrij Peskov van igre, Orban u igru - piše Politiko, uz tvrdnje da bi Orban mogao da "ide na audiciju za portparola Kremlja".

U pismu se navodi da "vreme nije na strani Ukrajine već na strani ruskih snaga". Pismo je podeljeno na devet tačaka.

Viktor Orban
foto: EPA Olivier Matthys

Orban piše Mišelu da "ruska strana procenjuje da Kijev gubi oko 40 do 50 hiljada vojnika mesečno". Mađarski premijer nije pominjao ruske gubitke.

On takođe dodaje da je Moskva "spremna da razmotri svaki predlog o prekidu vatre koji ne služi premeštanju i reorganizaciji ukrajinskih snaga".

Navodi i da je Putinu rekao da je mnogima u Evropi u interesu da se vrate u period ekonomskog rasta i trajnog mira.

- Međutim, šansa za mir je smanjena činjenicom da su diplomatski kanali blokirani i da nema direktnog dijaloga između strana koje imaju vodeću ulogu u stvaranju uslova za mir - piše Orban.

EU i njeni lideri prekinuli su komunikaciju sa Moskvom usred niza sankcija koje je Brisel uveo Rusiji nakon početka rata u Ukrajini.

U sredu će ambasadori EU u Briselu razgovarati o Orbanovim aktivnostima u poslednje vreme.

Šarl Mišel
foto: EPA / DUMITRU DORU

- Ako mađarski izveštaj prođe u istom tonu kao i ovo pismo, biće to prijatan sastanak - sarkastično je prokomentarisao jedan diplomata za Politiko.

Dalje, Orban je u tački osam napisao da veruje da su prekid vatre i mirovni pregovori i dalje mogući i dodao da ćemo "u naredna dva meseca videti dramatičnije gubitke na liniji fronta nego ikada ranije".

Zatim je zaključio da bi Evropa trebalo da preuzme vođstvo u pokušajima da donese mir Ukrajini, s obzirom na to da su SAD sve više zauzete predstojećim predsedničkim izborima u novembru.

- Političko vođstvo Sjedinjenih Država je ograničeno zbog tekuće izborne kampanje - napisao je Orban.

- Stoga, ne možemo očekivati takav (mirovni) predlog SAD u narednim mesecima. Trebalo bi razmotriti, u duhu evropske strateške autonomije, pokretanje evropske inicijative.

Pismo je zaključio rečima: "Nastaviću razgovore u cilju stvaranja prilika za mir već sledeće nedelje".

Orbanova poseta Moskvi

Podsećamo, mađarski premijer Viktor Orban sastao se 5. jula u Moskvi sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nekoliko dana nakon sastanka sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim u Kijevu, Viktor Orban je otputovao u Moskvu gde je pričao sa Putinom o ratu u Ukrajini.

Orban je nakon razgovora sa Putinom rekao da će, "po svemu sudeći, Mađarska postati jedina zemlja u Evropi koja će moći da razgovara sa svima".

Ocenio je da su stavovi Moskve i Kijeva o ratu u Ukrajini veoma udaljeni. Obećao je da će nastaviti da radi sa Rusijom i Ukrajinom na postizanju mira.

- Bio sam u Kijevu, sada sam u Moskvi, shvatio sam da su pozicije veoma udaljene jedna od druge da bismo se približili. Međutim, najvažnije je da smo napravili korak - uspostavili smo kontakt, nastaviću da radim u tom pravcu - rekao je Orban.

Mađarski premijer Viktor Orban rekao je da je tokom sastanka sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom postavio tri pitanja o napadu na Ukrajinu.

  1. Šta Putin misli o postojećim mirovnim inicijativama;
  2. Šta misli o prekidu vatre i mirovnim pregovorima i kada se oni mogu održati;
  3. Putinovo mišljenje o posleratnom sistemu evropske bezbednosti;

Orban nije otkrio šta mu je Putin odgovorio.

Sastanku su prisustvovali i šefovi diplomatija Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov.

(Kurir.rs/Jutarnji list/Politico/Preneo: Đ. M.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track