Četrnaest japanskih srednjoškolaca prebačeno je danas u bolnicu nakon što su pojeli "super začinjen" čips, javljaju lokalni mediji. Više od 30 učenika u srednjoj školi u Tokiju navodno je delilo čips tokom odmora kada su se neki počeli žaliti na mučninu i akutnu bol oko usta, prenosi CBS.

Četrnaest ih je hitno prebačeno u bolnicu, svi su bili pri svesti, ali se barem jedan osećao toliko loše da su morali biti prevezeni u invalidskim kolicima, izvestio je Fuji TV.

Televizija je rekla da je učenik doneo čips u školu iz zabave jer ih je pre jeo i znao je da je reč o "super začinjenoj" grickalici.

Sastojak čipsa je iznimno ljuta papričica poznata kao ghost pepper

Reč je o čipsu robne marke "R 18+ Curry Chips", rekli su lokalni medij. Prema web stranici proizvođača, mlađima od 18 godina je zabranjeno jesti čips, koji je "toliko ljut da vam može uzrokovati bol".

Glavni je sastojak velika količina ljute papričice poznate kao ghost pepper. Ghost pepper ili Bhut Jolokia držala je Ginisov svetski rekorder za najljuću papriku od 2007. do 2011. godine.

shutterstock-2176658077.jpg
Shutterstock 

Vrlo začinjene grickalice su postale trend

Izrazito začinjene grickalice postale su trend poslednjih godina, često povezane s "izazovima" na društvenim mrežama i povremeno su dovodile ljude u bolnice delom sveta, a čak su se povezivale s prošlogodišnjom smrću tinejdžera iz Masačusetsa.

Danska je nedavno opozvala nekoliko vrsta korejskih ramen rezanaca zbog razine ekstrakta čilija u mešavini supe, a nacionalni regulatori primetili su da je bio još više koncentrisan u proizvodima nego u čipsu od čilija koji je uzrokovao nedavna trovanja u Nemačkoj, piše CBS.

Kurir.rs/CBS/Index.hr