Potrošili 38 miliona evra na ispitivanja kako da uštede

Potrošili 38 miliona evra na ispitivanja kako da uštede

Planeta -
Najveći deo novca utrošenog za analize potiče iz fondova EU, ali 5,6 miliona platili su češki građani

PRAG - Češka ministarstva su, u nastojanju da sprovedu odluku vlade da se pronađu načini uštede u svim resorima, uspela da u poslednje tri godine potroše čak 37,8 miliona evra za razne analize gde bi mogla da uštede.

"Kada sam dobila zadatak da pripremim predlog ušteda htela sam da utvrdim da li su ministarstva već pokušala da ih naprave sama. Neprijatno me je iznenadilo da je skoro milijarda kruna (37,8 miliona evra) izdvojena za projekte povećanja efikasnosti državne uprave", kazala je potpredsednica vlade Karolina Pik.

Najveći deo novca utrošenog za analize koje do sada nisu dale mnogo efekta potiče iz fondova Evropske unije, ali deo, odnosno 5,6 miliona evra, platili su češki poreski obveznici.

Češka vlada planirala je da kresanjem izdataka u državnoj upravi, ukidanjem ili spajanjem državnih kancelarija i spajanjem ministarstava 2014. godine uštedi 476 miliona evra, a 2015. godine 992 miliona.

Za sada su ministarstva Legislativnom savetu vlade koji predvodi Karolina Pik poslala predloge ušteda za period od 2012. do 2014. u visini od svega 66,4 miliona evra, piše današnje Pravo.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track