Sa Škotlanđaninom umro i jezik
Foto: Dejli Mejl

Sa Škotlanđaninom umro i jezik

Planeta -
Bobi Hog, koji je umro prošle sedmice u 92. godini, bio poslednja osoba čiji je maternji jezik bio dijalekt kojim se nekad govorilo u priobalnom gradu Kromarti

LONDON - U udaljenom ribarskom selu na škotskom Crnom ostrvu umro je poslednji čovek koji je govorio engleskim dijalektom "kromarti" (cromarty).

Britanski akademici saopštili su daje Bobi Hog, koji je umro prošle sedmice u 92. godini, bio poslednja osoba čiji je maternji jezik bio dijalekt kojim se nekad govorilo u priobalnom gradu Kromarti, oko 280 kilometara severno od Edinburga.

U Kromartiju živi nešto više od 700 ljudi, a nalazi se na kraju slabo naseljenog poluostrva. Leksikon reči tog jezika velikom delom se oslanjao na Hogov govor.

Stručnjak za lingvistiku na Univerzitetu u Aberdinu Robert Milar izjavio je da je nestanak još jednog dijalekta deo opšteg trenda standardizacije zbog koje su mnogi regionalni dijalekti i drugi lokalni jezici pali u zaborav.

Na Britanskim ostrvima, prema podacima Uneska, u poslednjih pola veka nestala su dva jezika. Poslednji čovek koji je govorio "olderni francuski", normanski dijalekt koji su govorili stanovnici Kanalskih ostrva, umro je oko 1960. godine.

Manski jezik, kojim su nekada govorili stanovnici Ostrva Men, nestao je 1974. godine kada je umro njegov poslednji govornik.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track