Pomoćnik Čarlsa Mensona na slobodi?!

Posle 40 godina

Pomoćnik Čarlsa Mensona na slobodi?!

Planeta -
Brus Dejvis je u zatvoru postao ponovo rođeni hrišćanin, pomagao je drugim optuženicima, oženio se, osnovao porodicu i nedavno se razveo. Stekao je doktorat iz filozofije i veronauke
1 / 4

LOS ANĐELES - Bivši sledbenik Čarlsa Mensona koji je zajedno sa njim i još jednim čovekom optužen za ubistvo muzičara Garija Hinmana i kaskadera Donalda "Šortija" Šeja, dobio je preporuku za uslovno puštanje na slobodu posle 40 godina zatvora.

Brus Dejvis, koji će uskoro napuniti 70 godina, osuđen je na doživotnu zatvorsku kaznu za ubistvo Hinmana i Šeja 1972. godine. On nije učestvovao u ubistvima glumice Šaron Tejt i njenih prijatelja 1969. godine, koja su Mensonu doneli doživotni zatvor. Dejvis je dugo insistirao da je u ubistvima bio samo posmatrač, ali je poslednjih godina priznavao odgovornost.

Protiv oslobađanja izjasnili su se jedan losanđeleski tužilac, nekadašnja članica porodice Menson Barbara Hojt i sestra Šaron Tejt, Debora Tejt, koja je prisustvovala saslušanju. Da bi bilo prihvaćeno, odobrenje za uslovnu slobodu mora da prođe kroz postupak revizije koji traje 120 dana. Posle toga, odobrenje se prosleđuje guverneru Kalifornije Džeriju Braunu, koji ima 30 dana da preispita odluku.

Odbor za uslovnu slobodu je 2010. procenio da Dejvis može biti pušten iz zatvora, uz obrazloženje da dugo nije pravio disciplinske probleme i da je prošao obrazovne programe.

Tadašnji guverner Kalifornije Arnold Švarceneger poništio je tu odluku, zbog, kako je rekao, gnusne prirode njegovih zločina, i ocenio da je Dejvis i dalje opasan. Braunov potparol Gil Duran odbio je da da izjavu, rekavši da slučaj još nije dospeo do kancelarije guvernera.

Dejvis boravi u zatvoru od kada je osuđen za ubistva Hinmana i Šeja, zajedno sa Mensonom i još jednim pripadnikom njegovog kulta, Stivom Groganom. Njegov advokat Majkl Bekman rekao je da je Dejvis pred odborom prihvatio odgovornost za svoju ulogu u ubistvima. Dejvis je rekao i da je pokušao da čini dobro za druge zatvorenike i da će na slobodi nastaviti da pomaže uznemirenim dušama, rekao je Bekman.Dejvis je u zatvoru postao ponovo rođeni hrišćanin, pomagao je drugim optuženicima, oženio se, osnovao porodicu i nedavno se razveo. Prema Bekmanovim rečima, Dejvis takođe stekao master diplomu i doktorat iz filozofije i veronauke.

Mali broj sledbenika Mensonovog kulta je pušten na slobodu. Grogan je osobođen 1985. pošto je policiji pokazao mesto na kome je zakopano Šejovo telo.

Linet "Skviki" From puštena je iz zatvora 2009. pošto je izdržala kaznu za pokušaj ubistva predsednika Džeralda Forda. Menson i dve njegove sledbenice, Lesli van Houten i Patriša Krenvinkel, služe doživotne zatvorske kazne zbog ubistava Šaron Tejt i njenih prijatelja. Saučesnica u tim ubistvima Suzan Atkins 2009. je umrla u zatvoru od raka. Drugi saučesnik, Čarls "Teks" Votskon i dalje izdržava kaznu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track