NE KRIJU: Amerika u dometu Pjongjanga

NE KRIJU: Amerika u dometu Pjongjanga

Planeta -
Strateške raketne snage imaju domet ne samo do marionetskih baza, već i do Japana, Guama i kopnenog dela SAD, saopštila državna agencija KCN

SEUL - Severna Koreja upozorila je danas da je teritorija SAD u dometu njenih raketa i poručila da nedavni sporazum Vašingtona i Seula znači da te dve zemlje planiraju invaziju na Severnu Koreju.

Seul je u nedelju saopštio da je postigao sporazum sa Vašingtonom kojim se Južnoj Kojreji dpušta da utrostruči domet svojih raketa kako bi se bolje suočila sa potencijalnom pretnjom severnokorejskih projektila i nuklearnog oružja.

Pjongjang je danas taj sporazum nazvao "produktom još jedne zavere" radi "podsticanja rata" protiv Severne Koreje.

Neimenovani portparol Nacionalne komisije za odbranu rekao je da će Pjongjang podići stepen vojne pripravnosti i upozorio je da njegovi projektili mogu da stignu do Južne Koreje, Japana, Guama i kopna SAD.

"Ne krijemo... strateške raketne snage imaju domet ne samo do marionetskih baza, već i do Japana, Guama i kopnenog dela SAD", naveo je taj portparol u saopštenju koje je prenela državna agencija KCN.Iako je retorika Severne Koreje prema Seulu i Vašingtonu često oštra, nije uobičajeno da ta zemlja ističe da njeni projektili mogu da pogode SAD.

S druge strane, ta poruka mogla bi da znači da Pjongjang radi na prilagođavanju nuklearne bombe raketi dugog dometa, iako eksperti tvrde da se Severna Koreja još nije domogla tako napredne tehnologije.

Severna Koreja u aprilu je sprovela raketnu probu koju su Vašington i Seul nazvali paravanom za probu tehnologije rakete dugog dometa.Severna Koreja tvrdila da je je cilj ispaljivanja projektila, koji se raspao nedugo po lansiranju, bila lansiranje satelita. Pjongjang je 2006. i 2009. sproveo podzemne nuklearne probe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track