Hrvatska ukinula generalima haški džeparac
Foto: Tanjug

Hrvatska ukinula generalima haški džeparac

Planeta -
Putni troškovi ostaju za optužene i nepravosnažno osuđene pripadnike hrvatskih oružanih snaga

ZAGREB - Vlada Zorana Milanovića je na današnjoj sednici izmenila odluku po kojoj su Hrvati optuženi ili osuđeni od 2004. u Haškom tribunalu imali pravo na 500 evra mesečnog džeparca iz državnog budžeta, a njihovi članovi familija mogli su ih posećivati o državnom trošku.

Džeparac se ukida, a putni troškovi ostaju za optužene i nepravosnažno osuđene pripadnike hrvatskih oružanih snaga, odlučila je vlada.

Mediji pišu, pozivajući se na nezvanične informacije iz ministarstva pravde, da džeparac od 500 evra koji je bio određen u odluci vlade tadašnjeg premijera Ive Sanadera nikad nije bio isplaćivan, ali sada se taj propis ukida i kao mogućnost.

Ova odluka tiče se najviše nepravosnažno osuđenih generala Mladena Markača i Ante Gotovine čije familije, i to po tri člana, mogu jednom mesečno dolaziti u Hag i tamo boraviti pet dana o državnom trošku. Ako njihove presude postanu pravosnažne, država više neće finansirati putovanja njihovih familija, osim iz humanitarnih razloga i na izričit zahtev članova familija.

Prema rečima premijera Milanovića, za propis o džeparcu i plaćanju poseta javnost do sada nije znala jer su dosadašnje vlade tu odluku donosile tajno na zatvorenim sednicama. Od danas će se odluke vezane za finansiranje optuženih pripadnika oružanih snaga u Hagu donositi javno na otvorenim sednicama, rekao je Milanović.Tanjug

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track