Fratar prodao crkvenu zemlju i ukrao pare

Hapšenje

Fratar prodao crkvenu zemlju i ukrao pare

Planeta -
Nakon neovlašćene prodaje skoro 40.000 kvadratnih metara uz more na potezu od Baške Vode do Baškog Polja naovlašćeno uzeo 10 miliona kuna (oko 1,33 miliona evra) sa župnog (parohijskog) računa.

ZAGREB - Zagrebačka policija je uhapsila katoličkog sveštenika i pripadnika monaškog reda franjevaca Šimu Nimca, osumnjičenog da je prodao zemljište svoje župe u Baškoj Vodi kod Makarske i uzeo pare od prodaje.

Posle hapšenja, Nimac je prebačen u Split na ispitivanje u tamošnje županijsko tužilaštvo, potvrđeno je medijima u MUP-u.

Prema pisanju medija, Nimac je osumnjičen za zloupotrebu položaja i ovlašćenja s velikom štetom, odnosno da je, prema tvrdnjama splitsko-makarske nadbiskupije, nakon neovlašćene prodaje skoro 40.000 kvadratnih metara uz more na potezu od Baške Vode do Baškog Polja naovlašćeno uzeo 10 miliona kuna (oko 1,33 miliona evra) sa župnog (parohijskog) računa.

Policija je postupala u saradnji s Kancelarijom za suzbijanje korupcije i organizovanog kriminala koja će detaljno istražiti slučaj.

Policija je za Nimcem tragala nekoliko dana. Locirali su ga kod Zagreba po signalu mobilnog telefona, pišu mediji.

Nadbiskupija nije potvrdila informaciju da je i ona podnela krivičnu prijavu protiv odbeglog fratra, ali su nadbiskupija i franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja u Splitu juče saopštili da je protiv Nimca poveden postupak isključenja iz franjevačkog reda.

Izvestili su i da je provincija podnela tužbu da se stavi van snage ugovor kojim je u aprilu kompaniji "Sunčani bast" prodat teren za pomenuti iznos.

U kompaniji "Sunčani bast" za medije su izjavili da je ugovor valjan, jer je zemljište pripadalo parohiji, a Nimac je kao paroh bio ovlašćeno lice za prodaju koju su odobrli organi te župe.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track