Bosanci od 1. jula u Hrvatsku samo s pasošem
Foto: Damir Dervišagić

Ulazak u EU

Bosanci od 1. jula u Hrvatsku samo s pasošem

Planeta -
To znači da će čak i turistima iz BiH, koji su navikli na jednodnevna kupanja u popularnoj Makarskoj, za taj užitak biti potreban pasoš

BANJALUKA - Pridruživanje Hrvatske Evropskoj uniji, koje bi trebalo da se dogodi 1. jula naredne godine onemogućiće građanima Bosne i Hercegovine (BiH) da u tu susednu zemlju uđu bez pasosa, kao što je to sada slučaj.

To znači da će čak i turistima iz BiH, koji su navikli na jednodnevna kupanja u popularnoj Makarskoj, za taj užitak biti potreban pasoš.

Ovaj biometrijski dokument trenutno ima tek 1.368.175 građana BiH, što je oko 36 odsto stanovnika.

"U pravilu državljani trećih zemalja ulaze u države članice EU isključivo na osnovu valjane putne isprave stoga što se, prema Zakoniku o šengenskim granicama, u putnu ispravu moraju unositi ulazni/izlazni štambilji pri prelasku spoljnih granica EU", kazali su Nezavisnim novinama u Ministarstvu spoljnih poslova Hrvatske.

To znači da će već u julu sledeće godine za hrvatske graničare lična karta BiH biti gotovo beznačajan dokument, jer u njoj neće moći da se označi ulazak u Hrvatsku, odnosno EU.

S obzirom na to da su mnogi građani BiH rodbinski i prijateljski povezani sa stanovnicima Hrvatske, pridruženje susedne zemlje evropskoj porodici za njih neće doneti gotovo ništa novo."Kad Hrvatska postane članica EU državljani BiH moći će, kao i do sada, da borave u Hrvatskoj najviše 90 dana u svakom šestomesečnom razdoblju.

Za boravak duži od 90 dana ili za rad na području Hrvatske trebaće pribaviti odobrenje boravka ili dozvolu za boravak i rad", naglašavaju u Ministarstvu spoljnih poslova Hvatske.

List, međuitm, napominje da juče nije bilo moguće dobiti potvrdu saznanja da nadležne institucije BiH razmatraju mogućnost da se sa hrvatskom stranom dogovore eventualne povlastice za građane BiH pri ulasku u Hrvatsku nakon njenog ulaska u EU.

Napominje se da bi se, pored građana, i hrvatski turistički radnici obradovali kada bi bio olakšan ulazak u Hrvatsku, nakon što se ta država pridruži EU."Državljani BiH su nam najbrojniji posetioci. To što će vam trebati pasoši da biste došli jeste problem. Nadam se iskreno da će dvije države pronaći rešenje jer je to veliki minus", izjavio je banjalučkim Nezavisnim novinama vršilac dužnosti Turističke zajednice grada Makarske Tonči Lalić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track